javax.portlet.title.56

Blogg

Cykliska silikoner: Apoteket svarar KTFs VD "Vi håller fast vid att tre silikoner inger mycket allvarliga betänkligheter"

Igår la jag ut ett brev som KTF:s VD har skickat till Apoteket AB:s VD. Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet menar att Apoteket överdriver riskerna hos cykliska silikoner och misskrediterar andra skönhetsföretag med sin marknadsföring.

Apoteket har nu svarat. Apoteket tolkar en EU-utredning från mars 2015 som att cyclopentasiloxane inte är tillräckligt säkert i kroppslotioner, sprejer och när den används i många produkter samtidigt (aggregerad exponering). Heller inte i handkräm, deodoranter och ansiktskräm! Apoteket menar också att det visst finns anledning att anta att ytterligare två silikoner, cyclohexasiloxane och cyclotetrasiloxande, har samma egenskaper. Apoteket håller inte med om att reklamen är alarmistisk, då uttryck som "misstänks" och "kan" används istället för något mer bestämt. 

Apoteket hoppas sedan att ärendet ska vara avslutat efter den här "konstruktiva dialogen" med KTF. Tillåt mig tvivla.

In English: The debate on cyclic silioxanes continues.

Tack alla som deltog! Läkare utan gränser har fått vårt bidrag

Med anledningen av flyktingkrisen har Daisy Beauty med hjälp av sitt nätverk samlat in 15041 kronor till Läkare utan gränser. Tack alla som var engagerade och generösa!

In English: Thanks to everybody supporting Doctors without borders through Daisy Beauty.

Cykliska silikoner: KTF skriver brev till Apotekets VD

Olof Holmer, VD för Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet (KTF), skickade igår ett brev till Ann Carlsson Meyer, VD Apoteket AB, och bad henne "besinna sig" vad gäller Apoteket ABs reklam om den egna utfasningen av cykliska silikoner. KTF menar att reklamen är oetisk och otillbörlig, eftersom cykliska silikoner används i så liten mängd i kosmetiska produkter att de eventuella riskerna är försumbara.

I Daisy Beauty 6-2015 har Helena Lundberg skrivit en intressant artikel om cykliska silikoner och Apotekets ABs utfasning av desamma. Där uttalar sig bland annat Läkemedelsverkets utredare Tomas Byström.
"Som en tumregel kan man säga att ser man en produkt där cyclopentasiloxane står på första eller andra plats i innehållsförteckningen kanske man ska undvika den om man är orolig. Tredje plats och neråt är det inte sannolikt att det når upp till de nivåer som har någon form av hälsopåverkan", säger han.

Det finns mycket kvar att reda ut och diskutera. Jag personligen använder fortfarande produkter med cykliska silikoner så länge det inte är sprejer. Jag lägger märke till de tre silikonerna som Apoteket AB har fasat ut i INCI-listan och använder produkter som innehåller dessa sparsmakat, exempelvis använder jag inte många samtidigt, men jag har inte slängt en enda produkt. Än. Jag vill veta mer först.

Det här kan bli en spännande långkörare i skönhetsbranschen, för jag tolkar det som att KTF avslutningsvis i sitt brev hotar med juridiska processer. Generellt tycker jag det är bra med lite branschbråk om ingredienser, det tvingar journalister och konsumenter att läsa på och skönhetsföretagen att slipa sina argument. 

In English: The debate on cyclic silioxanes continues.

Daisy Beauty 7-2015: Den är klaaaaaaaar!Den blev klar! Strax efter midnatt gav Daisy Beauty sista tummen upp till vårt tryckeri vad gäller Daisy Beauty 7/2015. Alla sidor klara, alla annonser i ordning! Det var svårt att tro när jag och Krizz framåt 19-tiden i ren panik började lägga sheet masks och dra snuskskämt, men jo, det blev en tidning den här gången också!

Så vi gick på Sturehof för en sen supé. Här firar vi vårt salongsbehandlingsreportage, vår parfymbonanza och Krizz första månad på jobbet med ostron, champagne och SMÖRSTEKT ALLTMÖJLIGT med bea och pommes och kött!

Pressvisning: Oribes grundare på Sverigebesök

Vad? Oribe visade upp sig för att Daniel Kaner, en av grundarna, besökte Stockholm. Med sig hade han stylist Kien Hong, som gör hår på de stora modeveckorna.

Var? Galleri So Stockholm, Kungsträdgården.

Vad serverades? En nätt lunch.

Vilka var där? Skönhetsredaktörer och en del beautybloggare. 

Bäst: Fick äntligen en ordentlig överblick av sortimentet.

Sämst: Väldigt små ståbord. I två timmar. Utan kaffe.

Kuriosa: Oribe är en berömd hårstylist och en smula okonventionell. I alla fall när dofthuset Givaudan skulle få en brief inför doftkreerandet (Oribe har två dofter). Briefer är vanligtvis ohyggligt sagoberättande och pretentiösa historier av typen "en djärv kvinna, klädd i luxuösa tyger och sublima smycken, rör sig eklektiskt genom ett vattenfall av vita blomster där hon omfamnas av solen och månen och blir ett med den voluminösa naturen" (inte olikt ditt genomsnittliga parfympressmeddelande, faktiskt). När Oribe skulle briefa Givaudan sa han att parfymen skulle lukta "like someone crawled into a Birkin bag and died".

Kuriosa 2: Daniel Kaner är gift med Sonya Kashuk.

Kuriosa 3: Daniel Kaner och hans medgrundare Tev Finger möttes när de jobbade på Bumble & Bumble.

In English: Oribe founder Daniel Kaner and Oribe stylist Kien Hong visisted Stockholm to talk about the brand and show the Swedish press what it's capable of.

Visar 1-5 av 3 454 träffar.
Antal per sida
Sida av 691