Vad är micellärvatten och vem är micellärvatten bra för?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
På 90-talet fanns knappt micellärrengöringar alls, idag finns hundratals att välja på. // Foto: Sara Arnald

Om badrumsskåpet värpte ett Kinderägg skulle det vara micellär rengöring: mjukgörare för ansiktet, sminkborttagning och rengöring i ett. Rena (!) drömmen för en bekvämlighetsförespråkare! Trenden med micellär rengöring började när produkten blev populär bland skönhetsproffs, inte minst för att rengöringsproceduren blir snabbare.

Den snabba och skonsamma rengöringen har fått sitt namn av att de tensida (rengörande) molekylerna grupperar sig i så kallade miceller, ett slags bollformation. Produkten appliceras på bomullsrondell eller svamp och med ett svep tvättas smink och smuts bort utan kranvatten.  
”Den rengör och fräschar upp huden på ett ögonblick utan att man behöver skölja och skrubba efteråt. Därför har den varit populär bland makeupartister i många år”, säger Jana Slosarcikova på L’Oréal.

Tensid-molekylerna i de micellära rengöringerna består av ett laddat huvud och en oladdad svans. Huvudena tycker om vatten (hydrofila), medan svansarna tycker om fett (lipofila). Enligt den gamla kemiregeln att ”lika löser lika”, det vill säga  att liknande molekyler kan lösa varandra, betyder det att tensidmolekylens svans kan lösa fett och huvudet vatten.

De tensida molekylerna i en micellär rengöring, där vatten ingår, formerar sig till klot med de vattenlösliga huvudena utåt för att det på grund av olika energilagar är ”bekvämast” för dem. De laddade huvudena är som skalet på ett äpple medan de feta svansarna motsvarar äpplets innanmäte. Då och då öppnar sig äppelskalet temporärt och drar in fet smuts och olja till de feta svansarna. Eftersom micellens hydrofila (vattenälskande) yta är vattenlöslig är det sedan enkelt för oss att skölja av tensiden och då följer både vatten- och oljelöslig smuts med.  
”Den fettälskande kärnan ’suger upp’ fett och smuts från hudytan som tvättas bort med vattnet i produkten och dras bort med bomullsrondellen” säger Eva Thomasson Lakey La-Roche Posay.

”Även om du tvättar dig med magiskt källvatten från en helig källa belägen på exotisk plats så torkar vatten ut huden”

I dag har de flesta stora märken etablerat en micellär rengöring på marknaden, men produkten fanns länge bara att köpa i Frankrike där den började tillverkas på tidigt 90-tal. Då lanserades bland annat Biodermas Sensibo H2O som med sin karaktäristiska, rosa kork har blivit något av ett kultmärke bland skönhetsbloggare. Idag säljs en flaska var sjätte sekund i världen. Rengöringen togs fram av Bioderma för personer med känslig hy och skulle vara ett mildare alternativ till rengöring med vatten. För även om du tvättar dig med magiskt källvatten från en helig källa belägen på exotisk plats så torkar vatten ut huden. Därför kan personer med känslig hud, yttorr hud eller hud med nedsatt barriärfunktion må bra av att dra ner på exponeringen av vatten.
”Vatten är ju den kemikalie som sliter mest på huden. Vatten kan laka ur de ämnen i hudens yttersta lager som binder fukt, vilket kan göra huden mer uttorkad på ytan. Så att minska användandet av vatten kan vara bra för vissa hudtyper”, säger Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR). ”Och micellär rengöringar kan också innehålla återfuktande och återfettande ämnen som hjälper till att skydda huden.”

Men alla sjunger inte halleluja. Liliane Sallander, specialist inom kosmetisk medicin, är inte övertygad om att kranen måste stängas för alla hudtyper:
”Micellärt vatten är inte bättre för känslig hy än allt annat. Min erfarenhet är att vissa typer av cleansing gel som används tillsammans med vatten är minst lika bra för känsliga hudtyper.”  
Hon tycker också att de nya mirakelvattnen är Kejsarens nya kläder: Även om de micellära hjälpredorna är ett ganska nytt begrepp i sminkväskan har tekniken använts länge i andra rengöringsprodukter.
”Tekniken är den samma som används i vanlig tvål, och den användes också i rengöringsmjölk redan på 40-talet. Det här är en trend, inte en banbrytande upptäckt.”

Trender går i vågor. En del produkter slår sig ner och blir en del av en kontinuerlig rutin. Andra försvinner i glömska.
”Micellär rengöring är perfekt att ha med på resa eller när man vill att det ska gå snabbt. Jag tror den är här för att stanna eftersom man inte behöver vara beroende av vatten”, säger Eva Thomasson Lakey.
”Alla kommer snart att gå tillbaka till sin vanliga rengöring som ska sköljas bort med vatten”, säger Annica Joensuu. ”Detta på grund av den känsla av fräschhet och renhet du får när du sköljer huden.”

Artikeln har varit publicerad i Daisy Beauty 3/2016.

Fördelar micellär rengöring

Vatten överflödigt
Passar känslig hud
Praktisk på resan

Nackdelar micellär rengöring

Tar inte bort svår smuts
Passar inte svår aknehud

4 2 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
2 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ewa

Hur påverkar micellärt vatten miljön och plankton, djurlivet i vattendrag och hav?

Kicki Norman

Micellärt vatten påverkar miljön på samma sätt som annan kosmetika. Det är ett slags tvål, slarvigt förklarat, så det påverkar miljön som tvål gör. Svarade det på din fråga?

Evelina Malteson

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x