Så funkar silikoner i dina skönhetsprodukter

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
Silikoner finns idag i de flesta skönhetsprodukterna och som så många andra ingredienser har de både för- och nackdelar. // Foto: Emily Dahl

Du hittar dem i all sorts skönhet. Primern som gör din hud sammetslen, mascaran som sitter längre än andra, foundationen som håller hela dagen. Och i årets trendigaste hårprodukt håroljan finns det alltid silikoner – ofta till och med mer silikoner än olja. 

Silikoner är ett onödigt ämne som de stora skönhetsföretagen använder sig av för att produkten ska bli fyllig och få mycket volym, säger Lovisa Svärd, hudterapeut på Lovisakliniken och grundare till den naturliga hudvårdsserien Loviderm

För henne är det främmande att använda silikoner, men hon säger att skönhetsjättarna stoppar ämnet i sina produkter just för att det är så billigt. 

“Det är konstlat och gör egentligen ingen nytta för huden. Dessutom täpper silikoner till porer och huden under kan bli röd och irriterad.”

Inte bara inom hudvården omges silikoner av starka åsikter, på hårsidan pratas det ofta om hur silikoner sliter, täpper till och torkar ut. Men frisören Annicka Blyckertz från webbsidan lockig.se tycker, trots att hon själv undviker silikoner, inte att silikoner enbart behöver vara av ondo. 

“De är inte uttorkande i sig, utan täpper egentligen bara till lite. Vilket inte nödvändigtvis behöver vara dåligt, utan kan bevara hårets fukt. Dessutom skyddar de mot värmeslitage och fuktighet i luften, och är generellt det bästa som slätar ut friss.”

För fyra år sedan konverterade Annika till att endast använda balsam vid rengöring av håret (den så kallade balsammetoden eller “no-poo”) och slutade då att helt använda silikoner. 

“Nackdelen är att det krävs schampo med starka tensider – som sulfater – för att tvätta ur silikoner. Det är där det blir ett kedjeberoende. De tuffa tensiderna sliter ut håret. Är håret torrt från början så blir det ännu torrare och frissigare. Sen behövs det ytterligare balsam, inpackningar och serum med silikon för att håret ska se bra ut, och så fortsätter det.”

Men Annikas påståenden om att det krävs starka tensider – sulfater – för att tvätta bort silikon är inte vetenskapligt underbyggda.  En studie publicerad i Journal Of Cosmetic Science visade att även de milda tensiderna cocamidopropyl betaine och cocobetaine – som ofta finns i sulfat-fria schampon – klarar av att tvätta ur tyngre silikoner som dimethicone och cyclomethicone. Dessutom visade det sig att personer som idag undviker silikoner för att de exempelvis använder balsammetoden ändå kan använda stylingprodukter med silikonerna PEG-modified dimethicone och dimethicone copolyol. Dessa är vattenlösliga och går alltså utmärkt att tvätta ur håret med endast vatten.

“De är en jättegrupp olika ämnen, och att dra alla över en kam är bara slarvigt”

Marie Lodén, docent inom dermatologi

Vår rädsla för silikoner verkar vara både överdriven och missuppfattad. Och förmodligen beror det på att silikonerna är så många och så olika. 

“De är en jättegrupp olika ämnen, och att dra alla över en kam är bara slarvigt”, säger forskaren Marie Lodén, en av Sveriges främsta ingrediensexperter. 

“Silikon” låter konstgjort, men ämnena härstammar från kisel som bland annat finns naturligt i sand. Beroende på hur skönhetstillverkaren önskar kan silikonerna göra två saker: antingen vara flyktiga och avdunsta likt vattenånga, eller stanna kvar i håret eller på huden i ett genomskinligt hölje. Silikonerna som flyr sin kos heter saker som cyclomethicone och cyclopentasiloxane och har som uppgift att på skönast möjligast sätt skjutsa och släppa av andra ämnen. Tänk dig parfymerna i en bodylotion som sprids ut silkeslätt på huden, pigmenten i en utjämnande concealer, eller de fuktbindande oljorna i ett sidenglatt balsam – de fördelas med hjälp av dessa silikoner. 

De silikoner som stannar är ofta olika sorters dimethiconer (kan stå som “dimethicone” i ingredienslistan), och deras främsta uppgift är att ge den där lena och sidenaktiga ytan som vi alla eftertraktar. Det är kring de sistnämnda silikonerna som de flesta myterna uppstår, till exempel att silikoner skulle hindra huden från att andas. 

“Silikon i skönhetsprodukter kan aldrig kväva något”, säger Marie Lodén. “Man måste ha lager som är lika tjocka och täta som handskar för att helt kunna bromsa passagen av vatten och luft.”

Silikonerna kommer inte längre än till hudens eller hårstråets yta för att deras molekyler är för stora för att passera, men eftersom molekylerna sitter isär kan de heller inte blockera andra ämnen som vill in. Jämför en silikonhinna med en tepåse som du doppar i hett vatten. Även om påsen håller ihop sipprar teets smaker igenom.

Att silikoner skulle vara irriterande stammer inte heller. Det kan inte reagera kemiskt med vare sig hår eller hud, så som till exempel växtoljor kan göra, säger Marie Lodén. Därför ger de inte finnar, irritation eller kontakteksem.

”Ibland är det enklare att låta bli något helt än att sätta sig in i det.”

Annika Blyckertz, frisör

Dagens nya silikoner är dessutom en gigantisk grupp med olika egenskaper. Idag kopplar man ihop silikoner med andra ämnen för att göra dem ännu mer sofistikerade. Silikon elastomer tillhör de nyutvecklade. Silikon elastomer är bra på att absorbera fett och gör så att till exempel en primer eller ansiktskräm får huden att kännas slät, sammetsmatt och pudertorr men ändå inte uttorkad. I och med absorptionsförmågan används de nya silikonerna också som pyttesmå skyddande farkoster där man stänger in aktiva ämnen (till exempel vitaminer) som är känsliga för luft eller produktens andra ämnen. När silikonerna stryks över hud eller hår frisätts de aktiva ämnena och kan penetrera ifred. 

Silikon kopolymer är en annan ny utveckling, som ofta används i solprodukter för att få solfiltret att stanna kvar längre, och i smink för att hindra det från att kladda. Ett läppstift med silikon kopolymer sägs vara lättare att måla på, ge mer glans, ge läpparna bättre skydd från uttorkning och sitta dubbelt så länge som ett vanligt läppstift. 

Att hålla reda på allt som de olika silikonerna gör är rätt omöjligt för oss som konsumenter. Därför menar kemister att det inte går att läsa ingredienslistor och dumpa produkter bara för att en ingrediens slutar på “-cone”. För medan en silikon tämjer friss, kanske den andra bara reducerar löddret i vårt schampo.

Annika Blyckertz håller med.  

“Att man måste undvika alla silikoner är en grov förenkling. Det är bara det att ibland är det enklare att låta bli något helt än att sätta sig in i det.”

Texten är tidigare publicerad i Daisy Beauty 4/2011.

Positivt med silikoner

Hjälper ämnen i en kräm (exempelvis retinol eller parfymämnen) att levereras till huden.
Gör så att en lotion sprids ut jämnt och fint.
Ger din hud en sammetsmatt och sidenlen finish.
Får grova porer och ärr att verka jämnare.
Slätar ut frissigt hår och ger glans.
Gör ett slitet hår lättare att kamma.
Skyddar hårstråna från slit, värmeverktyg och fuktig luft. 
Får en mascara att sitta utan att fälla.
Gör så att ett läppstift får glans, inte lika lätt bryts av och blir kyssäkta.
Gör fetare oljor och fetter i en produkt mindre flottiga.
Hjälper hårsprayen eller serumet att torka fortare. 
Gör en foundation kladdfri och longlasting. 
Ger ett schampo och balsam bättre glid.
Hjälper en kräm att binda fukten i huden.

Negativt med silikoner

En del, till exempel dimethicone, kan tynga ner håret.
En del silikoner kan vara svåra att tvätta ur om du inte använder schampo.
En del silikoner kan få håret att kännas fortare smutsigt.
Är tuffare att tvätta av när de dyker upp i smink som är long lasting.
Går under många (krångliga) namn.
Svåra för konsumenter att komma ihåg och skilja på, trots att de kan ha väldigt olika egenskaper.
Vissa silikoner misstänkts vara svårnedbrytbara i naturen.
Vissa silikonermisstänkts vara hormonstörande stora mängder eller vid inandning, exempelvis cyclotetrasiloxane.

Silikonfavoriter

Visste du att flera av de mest hajpade skönhetsprodukterna innehåller olika typer av silikoner som ger dem sina fantastiska egenskaper. Silikonerna bidrar bland annat till en mjuk känsla och lång hållbarhet.

Urban Decay All Nighter Setting Spray, 390 kr/118 ml.

Bästsäljande fixeringssprejen som får sminket att hålla sig snyggt hela dagen.

Anastasia Beverly Hills Cream Bronzer, 379 kr/30 g.

Ständigt slutsåld krämbronzer med lättarbetad formula och mycket pigment.

Olaplex No. 7 Bonding Oil, 329 kr/30 ml.

Tiktok-favoriten som tar dig från torra toppar till mjukt och glansigt svall.

Smashbox Photo Finish Original Smooth & Blur Foundation Primer, 390 kr/30 ml.

En klassiker bland utjämnande primers. Ger din hud en silkeslen yta.

Fenty Beauty Diamond Bomb All-Over Diamond Veil, 515 kr/10 g.

Glittrande highlighter som funkar utmärkt som topper. Produkten i sig ger ingen täckande färg utan endast glitter, och massor av det.

Silikonlista

Dimethicone: Gör håret mjukt, glansigt och frissfritt. Hjälper huden att hålla fukt och att kännas mjuk och len. Gör sminkningen jämnare och slätare. En tyngre silikon vars rester kan lagras på håret om den inte tvättas ur ordentligt. Kan användas som paraplybegrepp och skrivas på INCI istället för exempelvis cyclopentasiloxane (se nedan).
PEG-modified dimethicone, PEG-12 dimeticone, PEG-8 dimethicone: Finns i alla typer av hår-, hud- och hygienprodukter för att göra hår silkesaktigt och följsamt, minska flottighet, och kontrollera lödder/skum. Byggs inte på håret utan tvättas lätt ur.
Dimethicone copolyol: Liknande egenskaper som dimethicone i hår- och hudvård. Byggs inte på håret utan tvättas lätt ur.
Cyclomethicone: Avdunstar och används främst för att lösa upp ämnena i en produkt, och sprida dem jämnt och fint på huden/i håret. Lättare för håret än dimethicone.
Cyclopentasiloxane: Avdunstar. Används för att sprida ämnen jämnt på huden/i håret, och för att göra feta och kladdiga ämnen mindre flottiga och mer smidigare. Lättare för håret än dimethicone. Misstänkt hormonstörande i stora mängder, så den bör inte ligga bland de allra första ingredienserna på INCI.
Phenyltrimethicone: Gör skadat hår fylligare och följsammare samt skyddar mot värmeverktyg och fukt. Hjälper huden att bevara fukt och ger en torrare silkesaktig yta. Lättare för håret än dimethicone.
Silikon elastomer: Kategori med flera olika silikoner. Är speciellt bra på att absorbera fett och göra hudytan silkesslät.
Silikon kopolymer: Kategori med flera olika silikoner. Populära i smink för att de får makeup att sitta längre utan att kladda.
5 2 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johanna Storås

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x