Svenske 91-årige professorn har ägnat (nästan) hela sitt yrkesliv – och 15 års forskning – åt att försöka hjälpa din tarm

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

De senaste åren har prebiotika slagit stort inom hudvård. Men ett yttre i balans bygger ju på ett inre välmående – och bakterier gör stor skillnad även i kosttillskott.

Vad tycker ni om kosttillskott? Visst är man lite skeptisk? Lite skadad av allt som lovar runt men håller runt. Samtidigt är den här bloggen som sagt ett sätt att lära sig – och lära ut – nya saker och jag är själv väldigt intresserad av innovation. Och både intresset och acceptansen för kosttillskott ökar, berättar Stig Bengmark. Han är mannen bakom Super Synbiotics, som jag sprang på häromveckan och fick testa.

Stig föddes i Östervåla utanför Uppsala 1929. Han tog läkarexamen 1956 från Lunds universitet och blev senare professor i kirurgi och kirurgchef på Lunds Universitetssjukhus med leverkirurgi som specialitet.

– Jag började under mitt arbete som kirurg intressera mig för hur vår livsstil påverkar risken att drabbas av olika sjukdomar och blev speciellt intresserad av tarmflorans roll i detta. De senaste 30 åren har jag ägnat åt att forska och föreläsa kring tarmfloran, inflammation och antiinflammatorisk kost för att sprida denna viktiga kunskap vidare till allmänheten.

2018 släppte han boken Välj Hälsa, med all sin kunskap samlad. I den beskrivs en incident på kliniken han arbetade på som väckte hans nyfikenhet kring bakteriefloran och hur den kan påverka vår hälsa.

Läs också:  NYTT från Elemis som utökar serien Superfood

– Detta ledde till att jag tillsammans med en grupp forskarkollegor beslutade oss för att försöka hitta en elit av mjölksyrabakterier som kunde dämpa inflammation i kroppen. Efter att ha studerat över 500 olika bakteriestammar valde vi ut fyra stammar som visade på antiinflammatoriska egenskaper och dessutom hade de förmågan att förstärka varandras egenskaper. Till detta adderade vi fyra sorters växtfibrer (prebiotika) som är speciellt kända för att ge näring till bakterierna så att de kan växa och föröka sig. Den slutgiltiga kompositionen som kallades för Synbiotic 2000 användes därefter i en rad olika studier där man bland annat kunnat bekräfta de inflammationshämmande egenskaperna och dessutom säkerställa att bakterierna klarar sig levande hela vägen ner till grovtarmen.

Hur hjälper det här kroppen? Och hur mycket kan den ta upp och hur mycket kissas bara ut?

– Bakteriefloran i tarmen har en mängd olika uppgifter och funktioner i kroppen. Till exempel sitter majoriteten av vårt immunförsvar i tarmen, men bakterierna är även involverade i matsmältning och näringsupptag, produktionen av olika hormoner med mera. Synbiotic bidrar till att stärka den befintliga tarmfloran då man tillsätter bakteriestammar med bevisat goda effekter samt fibrer som bakterierna i sin tur förbränner och omvandlar till nyttiga restprodukter. Eftersom Synbiotic består av bakterier och fibrer kommer det inte ut via urinen. Det kan dock passera ut via avföringen, men det innebär inte att bakterierna och fibrerna inte har hunnit göra något gott på vägen.

Läs också:  Elemis pressfrukost med mindfulness-dofter

Du berättade att intresset och acceptansen för det här har ökat.

– Ja, vilket är glädjande då det finns så många hälsofördelar med rätt kosttillskott, men jag tycker att utbudet är av blandad kvalitet. Det finns några få svenska bolag som imponerar med väldokumenterade studier.

Just synbiotika (blandning av goda bakterier, probiotika, och fibrer, prebiotika) och tarmfloran är högintressant i forskarvärlden och det finns stora förhoppningar kring vad som kan åstadkommas.

Kosttillskottet baseras alltså på Synbiotic, ett forskningspreparat med goda resultat vid olika sjukdomar och sjukdomstillstånd.

Märker ni ökad efterfrågan nu under en pandemi?

– Ja. Många kämpar med att undvika eller tillfriskna från sjukdom. Vad som är viktigt att poängtera är att vi säljer ett kosttillskott och ingen medicin – vårt fokus ligger på förebyggande hälsa, säger Stig Bengmark.

Vad jag har hunnit märka av att ha testat är att smaken är neutral och det är svårt att utvärdera dels efter såhär kort tid och dels efter vad som är placebo och inte. Jag har inte upplevt vissa biverkningar, såsom extra stökig mage de första en-tre veckorna (som vanligtvis beror på en tarmflora i obalans och att kroppen behöver lite tid för att vänja sig vid det ökade fiberintaget och de nya bakterierna) som ofta kan avhjälpas av att dricka extra mycket vatten. (Och det borde ju vi alla göra ändå, oavsett). Vad jag däremot verkligen uppskattar är att företaget är riktigt bjussiga med – och lägger stora resurser på – att sprida kunskap från forskning och allmänna tips om hur man kan leva ett mer hälsosamt liv, i sina digitala kanaler. Allt helt gratis och fylls på kontinuerligt.

Läs också:  Skönhetsprodukten jag inte visste att jag behövde

Det känns riktigt modernt.

Stig Bengmark

 

Synbiotic15 från Super Symbiotics. 30 doser kostar 555 kronor. Förpackningen bakom är nya, ännu mer kraftfulla Synbiotic40. ”Den är en kopia av preparatet vi använt inom forskningen. Senare under året kommer det även att lanseras fler kosttillskott – bland annat en omega 3. I den västerländska kosten tenderar vi att få i oss för mycket att fettsyran omega 6 och för lite omega 3 vilket kan leda till inflammation i kroppen.”
3.8 12 röster
Betyg på inlägget
1 Kommentar
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Maria

Efter sjukdom och massa antibiotika fick jag köpa nyttiga bakterier. Min mage mår så mycket bättre. Annars tar jag magnesium ibland och extra b vitaminer. Man får prova sig fram. Men viktigt att få i sig grönt och frukter. Ha en fin midsommarhelg.

Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x