Jag har testat HEAT – infraröd bastu

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Häng med mig på ett svettigt besök i en infraröd bastu!

Förra veckan bloggade jag mycket om beautytech. Där ingår allt från Artificell Intelligens (AI), gaming, Virtual Reality (VR) till olika former av skönhetsapparater. Jag antar att även infraröd bastu kan tänkas vara en form av beautytech.

IR-bastu har funnits länge och är allmänt välgörande. De finns till exempel på vissa sjukhus för att behandla hudåkommor, men används främst för återhämtning, smärtlindring och avslappning. Idag finns IR-bastu även som kommersiell ”skönhetsbastu”, bland annat på Heat by Sophia Lie i Stockholm och Healbox i Göteborg. Jag har varit på Heat by Sophia Lie två gånger. Så här tycker jag.

 

Infraröd bastu är en märklig upplevelse. Det känns lite som att svettas utan att blir varm.

Du blir så klart varm, men inte bastuvarm och inte så varm att du borde svettas i den utsträckning du gör. Svetten liksom porlar ut, du blir halkig och droppar lägger sig utanpå huden. Det är en konstig känsla att bli så blöt utan att vara motsvarande mycket uppvärmd.

Röd blir man också!

 

De flesta som IR-bastar gör det regelbundet. Jag har bara testat två gånger och med något år emellan, så jag kan inte säga något om de långsiktiga effekterna.

Förutom en massa svårbevisade påståenden som att IR-bastu ”detoxar” kroppen så ska den även verka positivt på kollagen och elastin, men för det krävs fler än två bastubesök. Det sägs att man omedelbart ska uppleva minskad stress och ökad energi – det gjorde inte jag. Jag upplevde däremot att det var skönt att basta och bli varm och mjuk i kroppen utan att bli svimfärdig på köpet.

Läs också:  Hett, svett och härligt på Heat

Det var långtråkigt att basta så länge, lyckligtvis kan man peta på telefonen medan man har långtråkigt. Andra gången fick jag veta att man inte behöver ha bastun så vansinnigt varm för att uppnå de positiva effekterna, då var det till och med ganska trevligt. Den bastun jag testade finns på ett lyxhotell i Stockholm och känslan av lyx kan man aldrig få för mycket av.

Jag kan förstå om IR-bastu känns dyrt (370 kr–598 kr/timma), men jämfört med många andra skönhetsbehandlingar är den ändå överkomlig. För endast 250 kr extra kan du dela bastun med en partner eller kompis och då får du ner priset per person.

Jag skulle inte kunna tänka mig att göra IR-bastu regelbundet i en längre period (typ ett år) men jag kan tänka mig att göra en serie bastusittningar som en kur. Det är också skönt att sätta sig i en varm bubbla en halvtimme eller trekvart. (Du kan också basta en hel timme men jag skulle bli för rastlös av att sitta där så lång tid.)

I Daisy Beauty 1/2023 läste jag ett långt reportage som reder ut den eventuella nyttan av IR-bastu. Efter det känner jag mig försiktigt optimistisk. (Har du missat reportaget kan du beställa tidningen här!)

In English: My IR sauna experience.

Läs också:  Tre trender jag testar i år - och söndagsmask
0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa