”Peptider finns för många olika behov och med bra effekt”

Kemisten om den trendiga ingrediensen

Alf Jarméus, kemist, gillar peptider.

Peptider sägs vara hudvårdens ”holy grail.” Kemisten Alf Jarméus vet mer om de användbara substanserna.

”Peptider är molekyler uppbyggda av två eller upp till 50 aminosyror. Sedan anses de vara proteiner, som är ett av de grundläggande strukturelementen i kropp och hud.

Peptid kommer från grekiskans peptós, vilket antyder att det är ett nedbrutet protein. Men de peptider som är biologiskt aktiva och därmed mest intressanta inom hudvård framställs inte från nedbrutna proteiner. Man framställer dem syntetiskt genom att kombinera specifika aminosyrasekvenser.

De biologiskt aktiva peptiderna verkar på olika sätt – som signalpeptider, bärarpeptider och enzymhämmande peptider.

Vissa enzymhämmande peptider kan bromsa nedbrytningen av kollagen och därmed bibehålla hudens spänst medan bärarpeptiderna hjälper huden att ta upp nödvändiga mineraler, som koppar, som stöder hudens reparationsprocess.

Idag är det främst signalpeptiderna som används inom hudvård, som exempelvis signalerar till kroppen att bygga upp mer kollagen, hyaluronsyra eller elastin. 

Tidigare var peptider dyra och tidskrävande att utveckla. Aminosyrasekvenserna som ansågs ha effekt på huden undersöktes och sedan försökte man framställa dessa syntetiskt. Utöver att hitta den rätta aminosyrasekvensen är stabiliteten och biotillgängligheten A och O.

Man kan inte bara addera en peptid i en produkt och hoppas att den funkar. Peptiden bör hålla hela produktens livstid och penetrera huden tillräckligt djupt för att ge effekt.

Under 90-talet skedde ett stort framsteg inom forskningen av peptider: upptäckten av att man kunde förbättra penetrationen upp till 1 000 gånger genom att binda in fettsyrekedjor till peptiderna.

Det finns produkter som marknadsförs med ordet peptid men som inte innehåller biologiskt aktiva peptider, utan ett nedbrutet protein. Rent tekniskt innehåller dessa produkter en cocktail av peptider, men de har inte samma egenskaper som en biologiskt aktiv peptid. Här har företag hakat på peptidtrenden utan att behöva betala dyrt för tillverkningen. Att syntetisera och utveckla en biologiskt aktiv peptid innebär oerhört mycket mer än att bara bryta ned ett protein.

Läs noga på INCI. De biologiskt aktiva peptiderna identifieras vanligtvis med benämningar som slutar på -peptide.

Hela produktformuleringen spelar roll för att få fram en peptids aktivitet. Det handlar framförallt om löslighetsoptimering. Man vill ha rätt mix av lösningsmedel –som vatten, glycerin, propandiol, metylpropandiol, propylenglykol, butylenglykol och fetter.

Det är rent slöseri att tillsätta en dyr peptid utan att tillsätta lösningsmedel. Löslighetsoptimeringen är dessutom olika för olika peptider. Hittar man en blandning för en viss peptid behöver det inte fungera för en annan.

Allas hud är olika med olika behov. Peptider är så pass specifika att du kan göra produkter för många olika behov och med bra effekt. Där ligger peptidernas stora potential – inte att de är bra för allt, utan att du kan hitta något som är bra för dig och ditt behov.”

Om peptider

  • Peptider har funnits inom hudvård sedan 80-talet
  • Det finns peptider som visat sig hämma bildningen av pigmentfläckar
  • Peptider används främst inom anti age-kosmetika
  • Vissa enzymhämmande peptider kan bromsa nedbrytningen av kollagen och bibehålla hudens spänst
  • Bärarpeptider hjälper huden att ta upp nödvändiga mineraler, som koppar, som stöder hudens reparationsprocess
  • Signalpeptider kan signalera till kroppen att bygga upp mer kollagen, hyaluronsyra och elastin
  • Peptider fungerar bäst med andra ingredienser. Som aminosyror, antioxidanter som C-vitamin och återfuktande ämnen som hyaluronsyra
  • På INCI identifieras de aktivt biologiska peptiderna med benämningar som slutar på -peptide
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x