Linda Hallberg Cosmetics har fått massiv kritik i sociala medier för att lyfta Black Lives Matter-rörelsen men inte leva som de lär. Nu tar företaget in experthjälp för att krishantera och förändra företaget inifrån. ”Vi ska bättra oss”, säger grundaren Linda Hallberg.
I veckan lyfte influencern och aktivisten Aysha Jones, 34, gammal kritik mot Linda Hallberg och hennes företag. Anledningen är att Linda Hallberg Cosmetics den senaste veckan upprepade gånger lyft den anti-rasistiska rörelsen Black Lives Matter i sina sociala kanaler.
Jones menar att Linda Hallberg Cosmetics har profilerat sig som ”Black Friendly”, ett företag som stöttar inkludering, men utan att leva som det lär. Hennes kritik har sedan delats av många skönhetskonton på instagram och också på en av Sveriges största bloggar.
”Jag har själv sett och upplevt för många exempel på att företaget inte bryr sig om mångfald på riktigt för att köpa deras kampanjande", säger Jones.
En av upplevelserna hon refererar till är när en styrelseledamot på Linda Hallberg Cosmetics hånat ett av Jones instagraminlägg på tema kulturell appropriering.
Kulturell appropriering innebär att en person som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur eller kultur med låg status, utan att visa tillräcklig respekt. Approprieringen befäster fördomar och upprätthåller stereotyper.
”LOL”, skrev en styrelseledamot från Linda Hallberg Cosmetics under inlägget.
”Det var hånfullt!” säger Jones. ”Och när jag ifrågasatte varför han gjorde så raderade han kommentarerna.”
Jones kontaktade Linda Hallberg Cosmetics vd Aida Ghorban Ebrahimi som talade med varumärkets grundare Linda Hallberg. Enligt Jones tog de båda problemet på största allvar och lovade att styrelsemedlemmen skulle försvinna från företaget.
”Aida och Linda lovade att han inte skulle få finnas kvar. Det här var 2018 och han sitter fortfarande kvar i styrelsen”, säger Jones.
”Hans kommentar är inget vi ställer oss bakom under några som helst omständigheter”, säger hon.”Han fick en lång utläggning om kulturell appropriering och varför det är problematiskt. Strax därefter tog jag och Linda upp problemet med hela styrelsen där vi också pratade även om strukturella förtryck och vardagsrasism. Inga liknande kommentarer har såvitt jag vet fällts sedan dess.”
En snabb blick på Linda Hallberg Cosmetics instagramkonto visar att under maj månad lades 63 bilder på människor upp. Av dessa är 44 på Linda Hallberg själv. Av de övriga 19 bilderna visar 16 rasifierade ansikten. I varumärkets reklam och andra kampanjer är mångfalden sämre, exempelvis så är de rasifierade modellerna sällan riktigt mörka i hyn.
”I det visuella språket har varumärket främst vita människor. Den inkluderande bilden av Linda Hallberg Cosmetics blir därmed falsk”, säger Aysha Jones. ”Och ett blackface är aldrig okej!”
Hon syftar på ett blogginlägg från 2012 där Linda sminkade sig till en mörkare hudton för att visa upp en mörkare foundation. Handlingen för tankarna till blackface, när en icke-svart människa målar sig själv svart, en handling som historiskt sett har använts för att exempelvis förlöjliga eller avfärda svarta.
”Det finns så många andra sätt Linda Hallberg hade kunnat välja att visa upp produkten på än genom ett blackface, som är ett sätt att porträttera svarta inte som människor utan som vildar eller djur”, säger Jones.
Linda Hallberg håller med.
Har ni bra representation bland era modeller och på ert företag?
”Hela dagen idag har vi suttit med en extern konsult som ska hjälpa oss hantera den här krisen och komma med en åtgärdsplan där bland annat bättre representation ingår. Vi vill mycket, intentionerna är goda, men vi har inte räckt hela vägen.