Är det farligt att använda deodorant som innehåller aluminium?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
Du får i dig betydligt mindre aluminium från din deodorant än från maten du äter. // Foto: Löwengrip

Det är bland annat svettlukten som avgör vem vi väljer som partner, i alla fall om man ska tro en studie av Bjorn Carey på Stanford University. Trots det uppfann redan de gamla egyptierna en form av deodorant. Idag är det så klart mer effektiva än då, och det är aluminiumsaltet i antiperspirant som drar ihop svettkörtlarna och håller armhålorna torra. Bra, kan tyckas, men konsumenter ifrågasätter ofta hur hälsosamt det är när aluminiumföreningen går in i kroppen.

Larm om aluminiumklorid

Violeta Velevska är hudterapeut och gör skillnad på antiperspirant och deodorant.
”En deodorant är parfymerad och förhindrar svettlukt. Antiperspirant innehåller aluminiumklorid som stänger porerna och hindrar svetten att komma ut”, säger hon.
Tidningsrubriker, influencers och inte minst reklam larmar om att just aluminium skulle vara skadligt. Violeta tycker att produkter med aluminiumklorid bör undvikas.
 ”Vi vet att det är dåligt för kroppen eftersom det stänger igen svettutförselgången.”

”Även ekologiska deodoranter kan innehålla aluminiumföreningar”

Gabriela Lexmyr Lindström, naturkosmetisk hudvårdsterapeut

En del väljer att byta antiperspirant mot hemkokade deodoranter för att undvika aluminiumföreningar. Andra väljer ekologiska deodoranter. Gabriela Lexmyr Lindström, som är naturkosmetisk hudvårdsterapeut och försäljare av ekologisk hudvård, är en av dem.
”Vi har lymfkörtlar och väldigt tunn hud i armhålan så man ska vara försiktig med vad man sätter där. Aluminiumklorid som är en kemisk förening av alkohol och klor är väldigt ohälsosamt, speciellt tillsammans med alkohol som många antiperspiranter innehåller. Det kan ge upphov till inflammationer och eksem och är under granskning för konsekvenser som alzheimer och cancer i lymfkörtlarna.”
Lexmyr Lindström förespråkar ekologiska alternativ och påpekar att svetten är kroppens naturliga sätt att rena sig.
”En del gör egna deodoranter. Vissa klarar sig bra med kokosfett och eteriska oljor. Men glöm inte läsa innehållsförteckningen på den ekologiska deodoranten, även ekologiska deodoranter kan innehålla aluminiumföreningar.”

Antiperspiranter och cancer

Aluminium är ett grundämne som vi får i oss genom mat och vatten. Enligt Livsmedelsverket kan för mycket aluminium skada hälsan. Många undersökningar har gjorts på sambandet mellan cancer och aluminium i antiperspirant. Enligt de senaste rönen från National Cancer Institute har inga samband hittats. Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge menar att daglig användning av antiperspirant kan leda till högre intag av aluminium än vad som klassas som riskfritt för folkhälsan. Men Pär Svahnberg, som är doktor i kemi och säkerhetsgranskare av kosmetiska produkter, tycker ryktet om aluminiumsalternas skadlighet är trams.

”Genom daglig användning av antiperspirant får man i sig 0,1 procent av den mängd aluminium man får i sig genom mat”

Pär Svahnberg, doktor i kemi och säkerhetsgranskare

”Du behöver inte vara rädd för att använda antiperspirant! Det är tröttsamt med alla ingredienslarm. Svenska kosmetiklagstiftning har läkemedelsliknande krav. Genom daglig användning av antiperspirant får man i sig 0,1 procent av den mängd aluminium man får i sig genom mat”, säger han.

Svahnberg har inget emot de som använder kokosfett eller ekologiska deodoranter så länge produkterna uppfyller samma krav som konventionella deodoranter. Samtidigt menar han att alla kroppar reagerar olika och man måste prova sig fram till en antiperspirant som fungerar.
”Det är individuellt om det är något märke man inte tål”, säger han.

Löwengrips deodorant är mångas favorit och är den enda deodorant som har fått 5 poäng av 5 möjliga av Daisy Beautys recensenter.

Daisy Beautys testpanel väljer deodoranter

Daisy Beautys 130 personer starka testpatrull testar det mesta, bland annat deodoranter och antiperspiranter. Här är produkterna som har fått toppbetyg.

Löwengrip Trust Me Deodorant, 149 kr/50 ml.

”Jag är fullkomligt förälskad i denna magiskt doftande, effektiva och eleganta produkt. Jag är imponerad av både formulan och innehållet så det blir absolut fullpott från mig”, säger vår testare.

Antiperspirant.

Oliva Cream Deo, 34 kr/60 ml.

”Överraskande bra deo som håller mig svettfri hela dagen – även vid kroppsarbete. Ett extra plus för den stora roll on-kulan som gör den väldigt behaglig och lätt att applicera. Den torkar in snabbt med en skön känsla. Jag upplever den som snäll mot huden samtidigt som den är effektiv”, säger vår testare.

Antiperspirant.

Pulpe De Vie Déodorant Solide Douceur, 133 kr/55 g

”Jag hör till den lyckliga skaran av personer som inte producerar speciellt mycket svett. Deodoranten klarar av att hålla bort svettdoft från armhålorna i åtminstone åtta timmar, och har även märkt att arbetskläderna doftat mindre svett”, säger vår testare.

Majsstärkelse ska absorbera fukt. Zink- och sockerbaserade prebiotika ska neutralisera lukt.

På ingredienslistan

Aluminiumföreningar i deodoranter heter oftast aluminiumklorid men kan också heta aluminiumkolhydrat, aluminiumacetat eller aluminiumacetotartrat.

Nej, du får inte cancer av din antiperspirant

Kampen mot skräckpropaganda och vilseledande reklam är evig. Du som följer Daisy Beauty på TikTok eller Instagram har under veckan kunnat se en arg video där jag kritiserar företaget Loelle. Loelles reklamvideo på TikTok påstår att det är farligt att använda deodoranter (antiperspiranter) med aluminumsalter i. Reklamen smutskastar också parabener i kosmetika. Lösningen är så klart att köpa deras deodorant istället.

Reklamen är lurendrejeri: Enligt SCCS (EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet) är det säkert för människor att använda antiperspiranter med aluminiumsalter i och de parabener som används i kosmetika är också säkra.
Jag har även framfört liknande kritik till många andra företag många gånger tidigare. Min förhoppning är att företagen som får kritik ska förstå problemet och ändra sin marknadsföring. Och självklart att du som konsument ska basera dina inköp på vetenskapligt underbyggd information och inte på falsk skräckpropaganda.

Med anledning av att debatten om deodoranter, aluminium och hälsa har tagit ny fart lyfter Daisy Beauty en tidigare publicerad text om antiperspiranter igen. Artikeln är från 2014 och trots att SCCS har granskat antiperspiranter många gånger sedan dess så är innehållet i artikeln fortfarande aktuellt och relevant.

Jag lyfter artikeln med förhoppning om att slippa lyfta den någonsin igen.

Kicki Norman, chefredaktör

5 1 röst
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

12
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x