5 tips för dig som vill komma igång med träning utan prestationsångest

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
Skor
Några av de skor jag har på mig när jag gå på promenad/springer/tränar/rör på mig/tvingas ut för att rasta hundarna.

 


Om det här inlägget: Det här är inte en träningsblogg. Det här är en skönhetsblogg. Och nu skriver jag om träning för att frisk luft och kroppsaktivitet har att göra med välbefinnande och både yttre och inre skönhet. Och för att jag tror mig veta att många av mina bloggläsare tycker att träning är ungefär lika jobbigt som jag tycker, så jag vill gärna dela med mig om hur jag har lyckats börja röra på mig. Jag kan säga att jag varken springer fort eller långt, däremot har det råkat bli så att jag springer ganska ofta (men det kan ändras när som helst). Det här är ett sätt att träna som har med tankesätt att göra, inte kvantitativa mål. Jag gillar inte tider och kilometer, jag tycker ofta det är kontraproduktivt och stressande (ingen mänscha är ju den andra lik och siffror uppmuntrar jämförelser). Jag förespråkar en soft inställning till träning. Du kommer därför aldrig se mig lägga upp ett självgott foto på dagens kilometerantal i sociala medier. (Faktum är att det här mycket väl kan bli sista gången som jag skriver om träning alls.)

Min träningsbakgrund: En gång i tiden tränade jag jättemycket. Sex dagar i veckan, ibland två gånger om dagen. Jag la tusentals timmar per år på träning och jag tyckte det var jättekul! Jag höll på med lagsport, jag blev ständigt bättre, och hårt arbete gav resultat. Det var inte alltid roligt att kliva upp fem på morgonen för att hinna träna innan skolan, men det var alltid någon del av varje träning som var jätterolig. Jag tror inte jag hade varit så bra på mitt jobb om jag inte hade min träningsbakgrund. Jag har lätt att pressa mig, jag gör alltid det som måste göras till vilket pris som helst. Jag jobbar gärna med andra, jag vill att vi på Daisy Beauty gör saker i samarbete med andra och varandra, jag vill att vi hjälps åt. Det är mycket roligare att vinna tillsammans än att vinna ensam. 
För fem år sedan la jag helt av med lagsport, helt enkelt för att lag tenderar att bli ojämna i både form och motivation med (medel)åldern. Sedan dess har jag försökt mig på löpning, Itrim och gymträning med personlig tränare. Inget har funkat någon längre tid. Jag tycker det är jobbigt att passa tider. Om jag ska träna klockan 15.30 så ägnar jag hela dagen fram till dess åt att tänka på att och förbereda mig för att jag ska träna, fast jag egentligen borde göra annat (som exempelvis en tidning). Samtidigt märker jag att min inre rastlöshet hålls i schack när jag har tränat. Så nu i sommar har jag hittat ett sätt att träna som faktiskt funkar. Om du liksom jag har svårt att planera in träning och har lätt att få prestationsångest, kanske mitt sätt kan funka för dig med!

 

  1. Träna spontant
    Jag har valt att springa, för då behöver jag inte bestämma förrän jag är utanför dörren om min kropp har lust att springa eller inte. Jag tar på mig träningskläderna och några hyggliga skor och tar en promenad, vilket jag ju ändå måste göra eftersom jag har hundar. Om det sedan känns som att jag har lust att springa så gör jag det. En bit. Sedan går jag. Sedan springer jag kanske igen. Eller inte. Eller kanske till och med lite längre. Eller fortare. Eller i uppförsbacke. Eller baklänges.
    Jag vet inte hur länge jag kommer att fortsätta träna, kanske slutar jag imorgon. Med min träning finns inga borden och måsten. Och det är därför jag vill träna.
    Detta funkar för de flesta träningsformer som inte kräver en viss lokal eller träningskamrater, som promenader med grannens hund, nedladdningsbara tränings-wodar, stretching och fan och hans moster. Förutom för löpning, så klart.
  2. Träna utifrån kroppen
    Jag låter känslan i kroppen styra. Vissa dagar är benen pigga men lungorna orkar inte. Andra dagar orkar lungorna men benen skriker ”Stopp!” Huvudet får inte vara med och bestämma alls, bara kroppen. Mitt huvud är överaktivt och om det får bestämma springer vi direkt tillbaka till datorn och jobbar intellektuellt istället, så huvudet har ingen rösträtt vad gäller träning. Och när det är jättejobbigt i kroppen tillåter jag mig ibland att bara gå, men ibland pressar jag mig lite mer och springer en bit extra, eftersom jag vet att jag då blir mer lugn och har lättare att organisera mitt arbete resten av dagen.
  3. Motivera dig med kvalitativa mål
    Forskning visar att funktionella mål, där träningen syftar till att hjälpa dig i vardagen, funkar bättre än mål som ”jag ska gå ner tio kilo” eller ”jag ska springa en mil på 50 minuter”. Jag tror att båda varianterna funkar men för oss som försöker undvika prestationsångest är mentala mål mer produktiva. Fundera över varför du vill orka mer. Kunna bära tungt? Minska stressen? Orka hoppa hopprep med ungarna? Minska risken för hjärt-kärl-sjukdomar eller få bättre blodtryck?
    Jag tränar för att orka jobba och för att minska rastlösheten i kroppen. Jag vet inte hur fort eller hur långt jag springer, jag vet bara hur jag känner mig efter träningen: fokuserad. Målet är att känna mig lugn och att ha lite – men inte för mycket – träningsvärk.
  4. Om du inte ”måste” något funkar heller inte ursäkter
    Jag kan inte misslyckas med min träning eftersom jag inte har några borden, måsten eller kvantitativa mål. Jag behöver ju inte springa en sträcka på en tid. Så jag behöver heller inte oja mig om jag känner mig trött, har rinnsnuva, mensvärk eller är bakis. Jag tar på mig mina träningskläder och tar hundarna på promenad oavsett dagsform – och ofta orkar jag springa en liten bit, trots allt. Jag har inte alltid optimala skor, vädret kanske är för varmt, för regnigt eller för kallt, jag kanske just har ätit en chokladmuffins (som igår) eller inte ätit alls (som idag) – jag tränar ändå. I alla fall lite. Det går att träna försiktigt även om du har lite ont i ett knä eller en fot, så länge smärtan försvinner dagen efter dagen efter du har tränat. Undantag: feber. Då ska du stanna hemma framför Netflix.
  5. Du mår bättre om träningen känns jobbig
    Först när träningen känns jobbig ger den något. Samtidigt är det lättare att tröttna om träningen får dig att må dåligt. Så hitta en balans där kroppen klagar litegrann, men inte så mycket att du stannar hemma nästa gång. Träning är alltid bra, är den dessutom lite jobbig så kommer hjärtat, blodcirkulationen och huden att må bättre än om du bara bekvämlighetspromenerar.

Det bästa tankesättet har jag lånat från Itrim (som säkert i sin tur har lånat det av någon): Den bästa träningen är den som blir av.gör något. Och var snäll med dig själv! Träning är ett sätt att göra dig själv glad och ska inte användas eller kännas som ett straff.

icksrpingande hundar
Vissa hundar är draghjälp på löprundan. Andra är som att släpa två liggande traktorhjul efter sig. Gissa vilken sort jag har begåvats med.

 


In English: Advice on exercise for people with performance anxiety.

5 1 röst
Betyg på inlägget
18 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Anna Wahlberg

Åh vad fint du skriver om träning Kicki! Så positivt, inkluderande och peppande. Jag går en lång hundpromenad varje dag året runt. Stunden i spåret är oerhört värdefull för mig. Efter att läst din fina text tänkte jag att kanske springer jag rent utav några steg endera dagen. Eller så väntar jag lite till med det. Vi får se hur det känns! Kram

Wolfie

Brukar säga att jag har aldrig skapat en kroppsegen enmorfin i hela mitt liv = teränt suger. Precis som du tränande jag massor i min ungdom (sex dgr/v 2x tids – torsd, men det var mest för att simma var en grej då. har hoppat hit o dit genom vuxenlivet med intensiva och not so perioder. I och med att jag blev med hund (den första RR) gick jag ca 2 tim prom varje dag, men när det kom en till funkade det inte längre. Nu vid min aktningsvärda åder har jag börjat gå ut med den lille (JR) varje… Läs mer »

Linda Ramberg

Min ena hund, den jag oftast har när vi är ute och går, är en sån jag måste dra efter mig om vi går lite längre. Han väger ca 7 kg men när man försöker springa upp för en backe med honom känns han så tung när han bromsar mig 🙂

Fröken Frodig

Fy fabian vad du är bra! Bästa träningstipsen någonsin 🙂 Själv tränar jag inte alls just nu, har aldrig varit bra på det. Men vet också att jag mådde bättre när jag gjorde (mycket lätt) styrketräning hos sjukgymnast, mycket för att det då just skulle vara prestationsfritt. När jag gått på gym/spinning/pass tidigare har jag varit mer inriktad på att gå ner i vikt än att det ska kännas bra o roligt. Sedan några månader har jag en hälsporre som ställer till det för mej (även promenader gör för ont) men idag har jag iaf pumpat cykeln och köpt o… Läs mer »

Camilla

Jag har gigantiska problem med att träna utan prestationsångesten flåsande i nacken. Av den anledningen fick jag lägga av helt, med följden att mitt mående dalade. Jag får kämpa som bara den att trycka bort tankar på utseende, hur långt, hur fort och depp över ett tungt träningspass, så bara det kan göra mig helt slut. Blir liksom besviken på mig själv att de tankarna dyker upp när jag så väl VET att det inte är därför jag vill träna. Jag lider lite av ”jag vill vara bäst, annars får det vara”-syndromet. Vilket är jättelustigt eftersom jag är helt usel… Läs mer »

Arga Tanten

Jag som hade hoppats att tipset var: Köp fem par snygga sportskor. Shit.

MiaShopping

Löpning har fått en helt ny mening nu när man kan fånga pokemons samtidigt 😉

Liselotte

Får lust att undvika hela media- och bloggvärlden under augusti (för att inte tala om januari) på grund av alla ”Kom igång med träningen”-inlägg… Men: då är de ju också alltsomoftast hetsiga och skuldbeläggande, till skillnad från ovan. Hoppas ni ligger bra till hos Google så att det är ditt inlägg stressade själar kommer till när de googlar ”träningstips” i höst 🙂 Själv har jag tränat gruppträning hela mitt vuxna liv och ser det som en lika naturlig del av dagarna som tandborstning (och ansiktstvätt och serum och nya mascaror regelbundet, såklart! 😉 ) – men det funkar nog just… Läs mer »

Jennyjenny

Bästa träningsinlägget någonsin!

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x