Visa webbinnehåll

Blogg

Shoppingtips: L'Occitane Revitalizing Fresh Shampoo + CondirionerMed mig på resan har jag mini-flaskor med schampo och balsam från L'Occitane, Revitalize-serien. Jättebra för mitt torra, långa och lite frissiga hår. Jag har testat andra serier från L'Occitane som inte har funkat lika bra. Den här gör lockarna sammanhållna, frisset minskar (men försvinner inte helt) och håret blir rent och håller sig rent länge. Köpa!

Annecy 2014: KvällsritualEfter en tvåtimmarsflygning (drygt), en snabb shoppingrunda (vin, korv, kryddor) och en trevlig middag med Allergans representanter, är det skönt att få komma till ett fint hotellrum och lägga en mild fuktmask. Caritas Masque de Coton tas upp av huden och behöver inte tvättas av så nu går jag och lägger mig. Godnatt!

Just nu: På väg till Schweiz fast FrankrikeSnart flyger jag till Genève för vidarebefordran till Frankrike. Jag och några beautykollegor ska besöka Allergans fabrik och lära oss mer om fillern Juvéderm.

På bilden: Gertrud Dahlberg på bland annat M Magasin, PR-kvinnan Camilla, Elisabeth Garcia för Min Hälsa och Linnéa Öst på tara.

Tips till dig som jobbar med PR: Linnéas PR-skola

Bilden på mig med ingen haka och Linnéa med låååång haka passar till det här blogginlägget, eller hur?

Min otroligt roliga kollega Linnéa Öst, skönhetsredaktör på tara, har roat sig med att lägga upp grundkurs för presskontakter på Facebook. Och eftersom många PR-människor läser min blogg tänkte jag passa på att dela med mig att Linnéas tips. Varsågod!

1. Inbjudan till pressmöte får gärna vara informativ. Börjar mötet direkt? Är det mingeltid först? När börjar eventuell presentation? Då är chansen större att tidspressade skribenter tar sig tid att komma.
(Här har en göteborgsboende skönhetsbloggare kommenterat på Linnéas Facebook-sida:  Inbjudan får gärna nämna vilken stad som gäller. Mvh less på att söka reda på om en gatuadress hör till Göteborg eller Stockholm.)

2. Ha koll på tidschemat. Drömscenariot är "save the date" senast fyra veckor innan, och inbjudan skickas fjorton dagar innan själva eventet. Kort sagt: Det är sällan man får sin drömmar uppfyllda.

3. R:et i PR.
R:et står för "relations", det vill säga relationer, kontaktskapande. Tänk efter före. Att maila mingelbilder från event till de som inte var bjudna – hur tänker du då?
a/ Oj, nu blir de jättejättesugna på att skriva om produkterna och jag får guldstjärna av uppdragsgivaren.
b/ Nej, hoppsan - det här bygger inga goda relationer.
(Här kommenterade en annan skönhetsredaktör på Facebook: Bästa jag har fått är en bild på och utförlig beskrivning av den fullmatade goodiebagen på eventet som jag inte var bjuden till. "Kolla vad lyxig!" Jo, ja.)

4. Inga goodiebags, gärna produktprover.
Göm ordet "goodiebag" i din hjärnas innersta skrymsle, bakom Pythagoras sats. I påsen du lämnar ut efter pressmötet finns produktprover som ska testat och utvärderas. Och, i bästa fall, skrivas om.
En goodiebag, däremot, är en gåva för mitt personliga bruk. I en sådan ligger varken krämer eller hårborstar. Hint: Det är alldeles för få champagneflaskor i godispåsarna nu för tiden.

5. Svara på frågor. Helst både snabbt och korrekt.
En skribent ställer en produktfråga. Vad gör du?
a/ Googlar, och mailar ett lagom vagt svar.
b/ Kontaktar företagets marknadschef, R&D eller annan produkt-kunnig person (och meddelar skribenten detta). Så snart du fått svar skickar du det vidare. Har du översatt svaret, inkludera svar på originalspråket.
Notera: Ställdes frågan på ett pressmöte? Skicka svaret till samtliga deltagare.

Typexempel:
F: Vad är oxymoxy-komplex?
Svar (halv dag senare): Det är ett komplex.
F: Jag förstår. Vad består komplexet av?
Svar (halv dag senare): Oxy och moxy.
F: Aha. Exakt vad är det i oxy, vad är det i moxy - och vad är effekten av de ingredienserna? Är de till exempel återfuktande, exfolierande, uppljusande eller kanske exfolierande?
Svar (halv dag senare): Moxy är olika syror.
F: Vilka syror ingår i moxy, och i vilka koncentrationer?
Svar (halv dag senare): 3,9%
Då ligger jobbet hos layoutavdelningen på tidningen, givetvis utan att oxymoxytuben är omnämnd.
Att tänka på: Skribenten har sannolikt redan googlat, men är inte nöjd med den ytliga informationen. Du behöver inte veta allt, men du bör ta reda på relevant info. I annat fall går skribenten direkt på din uppdragsgivare.
(Här har en annan skönhetsredaktör kommenterat: Jag gillar när de varken skickar med pris på produkten eller info om vem man ska ringa för att fråga.)

 

I kommentarsfälten hos Linnéa finns flera andra bra idéer, till exempel säger en annan skönhetsredaktör: Måste lägga till ytterligare en punkt på grundkursen för presskontakter: Lär dig vad begreppet högupplöst bild FAKTISKT betyder. Nej, den är troligen inte 32kB. Nej, du kan inte "göra om den" på egen hand i Paintshop. Och slutligen, nej, att skicka samma bild flera gånger och enträget påstå att den faktiskt ÄR högupplöst kommer inte att göra någon skillnad.

Självklart är det inte lätt att vara PR-ansvarig. Självklart finns det även lata journalister, till exempel jag själv, som ibland låter presskontakter ta fram information jag skulle ha kunnat ta reda på själv. (Jag har själv sett ett mail till en presskontakt från en skönhetsbloggare som skulle skriva en "artikel" till en sajt där frågorna till presskontakten var ställda så att svaret skulle utgöra hela artikeln. Så kan man också göra för att "jobba journalistiskt".) Och ett stort del av PR-arbetet syns inte från journalisthåll. Men faktum är att många som jobbar med PR borde jobba med något annat. Hade det inte varit så hade Linnéa inte behövt gå loss i en PR-skola.

In English: A colleague is handing out free advice on how to do PR.

Smickrande bilder på mig: Dagens andra

Jag är känd för att vara rätt fåfäng, så därför bjuder jag på dagens andra fotomodellbild på mig (den första ser du här). Den här är tagen av Elin Fagerberg på en matbloggsresa (jag har en liten blogg om mat också, mosterullas.se). I bakgrunden ser vi Smaskens och Matdelikat.

Det tog tid att öva in den här fotominen, det gjorde det.

In English: I really should be a model.

Visar 1-5 av 3 061 träffar.
Antal per sida
Sida av 613