Visa webbinnehåll

Blogg

Daisy Beauty London 2014: The movie

Beautynördar på skönhetskonferens i London 2014, en film av Sara Arnald.

Medverkande: Alyson Hogg, Katarina Engelholm, Sarah Lidback, Malin Pettersson, Klas Hjälmberg, Maria Mossenberg, Johanna Djerf, Åsa Asplund, Pär Svahnberg, Nette Sewring, Victoria Senkpiel, Rickard Hedman, och några av Sveriges bästa bloggare och journalister.

Tack alla som var med! Så sjukt kul! Vi ses 10 januari 2015 på Daisy Beauty Expo. (Pepp! Pepp!)

In English: This is what a Daisy Beauty event looks like.

Rasifiering: Om medias ansvar - och ditt eget

Som tidningsmänniska upplever jag regelbundet diskussioner om mitt ansvar i olika frågor. Det kan bland annat gälla ätstörningar, kvinnofrågor och etnicitet. Det är bra – tidningar och andra media har ett större ansvar än en eskild individ så diskussionen ska finnas och leva! Vi har haft den i vår oerhört intressanta och bra facebookgrupp Friends of Daisy Beauty, där jag för första gången stötte på uttrycket "rasifierad". Där kunde vi i somras konstatera att vi på våra första tretton utgåvor av tidningen har haft tre omslag med rasifierade kvinnor. Det är betydligt fler än andra damtidningar. Vi har också regelbundet modeller med olika hudfärger; fler än många andra tidningar (på bilden ovan ser du en beautybild från Daisy Beauty 1/2012). Och ändå upplever våra läsare att vi tar för lite ansvar. Det lyssnar jag på och funderar mycket över.

Som tidningsmänniska är det viktigt att sälja tidningar. Det är så kommersiella tidningar funkar. Jag och andra tidningsmänniskor vet att rasifierade kvinnor sannolikt säljer färre tidningar än andra "typiskt svenska" utseenden. Säljer en tidning för lite kommer den inte att fortsätta finnas. Därför kan vi välja att ha "svenska" kvinnor på omslaget och sälja fler tidningar, eller med vissa nummer acceptera en trolig minskad försäljning i utbyte mot att vi är med och förändrar samhället genom att ha en brunare kvinna på omslaget. Det är ett val chefen får göra, helt enkelt, samtidigt som hon ska göra tidningen lönsam och icke-nedläggningshotad.

Vad många glömmer är andras ansvar, för det är ju inte bara tidningar, TV och bloggare som bidrar till samhällsklimatet. ALLA bidrar vi till samhällsklimatet. Och extra vanligt är det att glömma sitt eget, personliga ansvar. Anledningen att vissa utseenden på omslagspersoner säljer fler eller färre tidningar är ju för att DU dras mer eller mindre till vissa utseenden och KÖPER tidningar baserat på dessa utseenden. Om DU köper tidningar med bruna människor på omslaget så kommer vi tidningsmakare att ha fler bruna människor på omslaget, så enkelt är det.

Den vackra beautybilden överst i detta inlägg kommer från ett skönhetsjobb med tolv modellbilder i. Det här var den enda bilden med en rasifierad kvinna. På ett bloggevent 2012 hade vi en tävling där de elva gästerna kunde vinna varsin av de tolv bilderna. Alla tolv bilder fanns på plats, utskrivna på fint papper i exakt likadana ramar. När de elva gästerna hade valt varsin bild av de tolv, fanns det en bild kvar i sin ram. Gissa vilken.

Sånt här gör mig lite ledsen. Och idag när jag städade på kontoret hittade jag den här bilden, som jag nästan tre år senare inte har velat slänga för den påminner mig om något viktigt. Den påminner mig om att vi alla har ett ansvar att tillsammans förändra synen på vad som är mer eller mindre attraktivt. Även om du inte har en blogg eller en tidning utgör dina personliga val i vardagen en del av samhället. Jag med – och du med.

Foto: Alexander Pihl Makeup: Mia Högfeldt Modell: Michelle/Noveau Models
Vill du se beautyjobbet med de tolv vackra bilderna finns det i Daisy Beauty 1/2012, som du kan köpa i högerspalten här.

In English: Thoughts on responsability when it comes to ethnicity and society – mine and yours.

Fråga: Varför är du så elak mot PR-byråer?

Fråga (apropå det förra inlägget om PR-byråers utskick): Varför lägger du ut sådana här inlägg? Inte ett påhopp, en ärlig fråga. Är det för att sätta dit vissa PR-byråer? Höja ditt eget varumärke? Lyfta ditt arbetssätt?
 

Svar: Herregud, jag skulle aldrig ta en sån öppen fråga utan undertoner som ett påhopp, särskilt inte när de tre alternativen du kan tänka ut alla är positiva och fördomsfria. (Obs! Ironi.)

Bortsett från det är det viktigt att svara rakt på en mycket befogad fråga.

Jag förstår inte hur den här inläggstypen skulle kunna vara BRA för mig. Tvärtom, jag tror 90% av alla som jobbar med PR och läser min blogg blir sura/arga/ledsna och kanske ger mig lite sämre hjälp framöver. Och ville jag sätta dit PR-byrån skulle jag skriva ut VILKEN PR-byrå det gäller. (Notera: Många PR-byråer gör så här.)

Det har heller inget med Daisy Beauty Events att göra då vi INTE är en PR-byrå och INTE erbjuder de tjänster en PR-byrå gör. Vi gör bara event, en PR-byrå gör så mycket mer och gör också saker vi aldrig skulle klara av. Jag personligen skulle inte kunna jobba på PR-byrå. Jag skulle vara jättebra i min kontakt med bloggare och journalister, och förmodligen hamna i bråk med kunderna som betalar mina räkningar. Jag är en journalist, först och främst.

Däremot är mitt journalistiska arbete beroende av PR-personer och ju bättre de är i sin kontakt med press desto bättre för mig och mina kollegor. Så i nio av tio fall, i de fall när jag vet att jag kommer ha mycket kontakt med personen i framtiden, försöker jag diplomatiskt förklara hur jag hoppas att vår kontakt ska se ut i framtiden i mail eller telefon och publicerar det INTE på min blogg.

Men ibland blir jag irriterad. Tänk dig att inte få ett utan flera såna här mail per dag. Utöver det får jag "information" som helt saknar information och bara innehåller marknadsföringsfluff, pressmeddelanden med översättningsfelaktigheter (den engelska blomman "violet" heter exempelvis inte "violett" på svenska) och "inspirationsmail" där gamla produkter marknadsförs i något som ser ut som nyhetsbrev och som det tar flera mail framåtillbaka att förstå att det INTE är nyheter.

Det tar tid. Jag har väldigt ont om tid. Tid är det jag har absolut minst av i mitt liv. Jag ÄLSKAR alla som sparar tid åt mig. Och blir sur när min tid slösas bort.

Jag tycker att de PR-byråer som är bra ska lyftas fram och det gör jag också. Bilden är från dagens utmärkta PR-lunch med Maybelline där både makeupartisten Sandra Öjeland och trendoraklet Jonas Hallberg glänste. Heder åt PR-ansvariga Maria Mossenberg, som jobbar inhouse på L'Oréal och är en av de bästa i branschen!

Men många är inte bra på sitt jobb. Jag tycker att många som jobbar med PR borde få mer input och stöd från sina chefer/mer rutinerade kollegor. Det är alltid chefens ansvar hur medarbetare gör sitt jobb (det gäller även mig själv). Jag hoppas min kritik här kan få fler PR-byråchefer att ta ansvar för sina anställda.

Och PR-byråer tjänar sjukt mycket pengar för sitt jobb, betydligt mer än kritiska och journalistiska tidningar gör (tex Aftonbladet säger upp ruskigt mycket folk nu; PR-byråer har inte det problemet), och jag tycker därför de välbetalda byråerna ska göra ett bra jobb. Och jag tycker att en PR-byrå som är BRA på PR ska ta de pengarna, inte en byrå som gör ett dåligt jobb.

Fler frågor? Svarar gärna. Och jag hoppas att de duktiga PR-byråerna inte tar åt sig, och att PR-byråcheferna tar ansvar för att nya medarbetare får utbildning och stöd så de kan göra ett bra jobb. Håller tummarna!

Uppdatering: Sedan jag postade detta inlägg för någon timme sedan har jag fått följande mail från en helt annan PR-byrå: "Hoppas du mår fint! Här kommer lite tips på [PRODUKTNAMN, följt aav ett inklistrat stycke produktinformation.] Kan det vara något att skriva om?" Och så följde mailandet som tar tid: Är det här nyheter? Inte? Kan du vara snäll att inte i fortsättningen skicka information om produkter ur ordinarie sortiment, då jag endast är intresserad av nyhetsbrev om nyheter. Om jag ska skriva om det? Daisy Beauty har som policy att inte på förhand berätta vad vi eventuellt tänker skriva om. Får ni tidningen till ert kontor? Så bra. Då ser du ju där om jag skriver om det. Kommer den inte fram - hör av dig så dubbelkollar jag vårt prenumerantregister. Tack ha en trevlig dag! Osv osv osv.

Uppdatering 2: Till Cissi, som ställde frågan: Om du nu tycker att det var en rak och trevlig och helt okontroversiell fråga, varför har du angett en falsk mailadress? Jag försökte kontakta dig för att ge dig ett personligt svar, men det gick inte.

In English: Answering a question about my posts on unwanted PR.

Tips till dig som jobbar med PR: Jag vet redan att du finns (om du inte är ny på jobbet eller just har tagit över ett varumärke)

Fick just ett mail som bland annat innehåller detta: Jag kontaktar dig för att höra om ni har några specifika skönhetsteman eller produkttester planerade för kommande nummer? Jag jobbar med tre olika skönhetsmärken, kanske kan det vara intressant att inkludera några produkter från dessa varumärken?

Vad jag ville svara: Självklart har vi specifika skönhetsteman planerade, eftersom vi är en skönhetstidning med över 40 sidor skönhet i varje nummer. Och självklart har vi tester planerade eftersom vi testar över 100 produkter i månaden, vilket det inte verkar som att du vet eftersom du ställer frågan så här. Och eftersom jag ofta får mail från er – och många andra – med ungefär detta innehåll vet jag redan vad ni har för varumärken, så jag vet var jag ska vända mig om jag vill inkludera produkter från dessa varumärken i tidningen. Så jag förstår inte varför du mailar mig. Om det hade varit så att du är ny på jobbet och vill presentera dig hade du ju antagligen skrivit det. Om det är så att du är rädd att jag ska glömma bort att inkludera dina varumärken, är det nästan en förolämpning mot min yrkesroll. Om du tror att du får fördel för att du mailar mig självklara saker, stämmer det inte.
Jag avundas dig inte ditt jobb där din chef eller din kund bestämmer att du ska göra såna här meningslösa utskick, och det är väldigt mycket ni är duktiga på och gör rätt på ditt företag. Såna här mail är inte en av de sakerna.
Jag förstår inte att inte fler PR-byråer förstår det.

Vad jag svarade: Tack för ditt mail! Jag lovar att höra av mig om jag behöver något.

 

New In: Stora pappkartonger

margin: 0 0 7 0; float: write;Det är lanseringstider, medarbetarfesttider och också Swedish Beauty Awards-tider. Eller, Swedish Beauty Awards ska vara i april, men eftersom jag sitter i juryn så börjar testandet nu. Därför har den dagliga dosen av 5-10 budpåsar utökats med en strid ström av leveranser från olika fraktbolag. På bilden ser du gårdagens skörd.

Jag har tur som har 100+ testpersoner till mitt förfogande, vette fan hur de som bara har sitt eget ansikte att tillgå gör för att testa allt.

Innan dess ska vi också försöka hinna med en Daisy Beauty Awards, som till skillnad från Swedish Beauty Awards har bloggare och enbart bloggare i juryn. Vi ska göra om nomineringsprocessen från tidigare år, så att Daisy Beautys medarbetare får mer att säga till om; vi är trots allt bland dem som kan och vet allra mest om nylanseringar och produkter. Däremot ska vi fortarande ha externa bloggare i våra många jurygrupper, trots att det både tar tid och är besvärligt eftersom många nominerade bidrag skickas fel, för att det är just bloggarnas perspektiv och bedömning som ska vara avgörande för vem som vinner. Daisy Beauty har Sveriges bästa skönhetsbloggare i vårt nätverk och det vore dumt att inte utnyttja det!

In English: Awards season is coming up!

Visar 1-5 av 3 100 träffar.
Antal per sida
Sida av 620