javax.portlet.title.56

Blogg

Bowlingkväll med Mimass ABMimass AB har ett märke som heter Cliniccare, som jag råkar gilla. Jag råkar också gilla ägarna Håkan och Mirre. Men jag gillar dem inte så mycket att jag rullade klotet åt fel håll när vi bowlade ikväll, för jag vann båda serierna.
Med god marginal.
Och gott humör.
Hos mig, alltså.
Väldigt likt skadeglädje, faktiskt.
Alla andra var inte lika glada.
(De kommer aldrig köpa annonser hos oss igen.)

Hur som helst: Jävligt rolig kväll! Håller som bäst på att kolla bowlingbanor i Palma på Mallorca. Tänker starta svensk-mallorkinska mästerskapen framåt augusti...

FDA vs Strivectin: Skillnad på kosmetika och medicinska effekter

FDA (Food and Drug Administration), USAs motsvarighet till Läkemedelsverket, har tagit Strivectin i örat. I samband med marknadsföring av märkets produkter TL Advanced Tightening Neck Cream och Potent Wrinkle Reducing Treatment har Strivectin sagt att produkterna kan stimulera elastinproduktionen, vilket ska leda till att huden blir fastare, mer elastisk och få färre rynkor. FDA menar att en produkt som kan stimulera elastinproduktionen inte längre är kosmetisk utan medicinsk, eftersom det handlar om att ändra hudstrukturen eller hudens funktion. Strivectin får alltså inte göra sådana påståenden så länge varumärket inte säljer produkterna som medicintekniska produkter. 

FDA påminner i samband med detta om att kosmetiska produkter inte får sägas behandla akne, mjäll, rosacea, eksem, psoriasis eller få håret att växa tillbaka, eftersom alla dessa effekter är medicinska. Kosmetika får heller inte påstås verka inflammationsdämpande, förnya celler, hindra muskelsammandragningar, öka genernas aktivitet eller säga sig ha effekter som annars uppnås vid kirurgi. (Reglerna inom EU är liknande.)

Jag tycker det här är spännande. Kosmetiska produkter säger sällan att de är anti-inflammatoriska eller att de behandlar rosacea och eksem, om de inte är medicintekniska. Att kosmetika däremot "stimulerar cellförnyelse" och "stimulerar elastinproduktion" hör jag väldigt ofta. Vi kan nog se fram emot ännu mindre vidlyftiga marknadsföringspåståenden efter det här.

In English: FDA has written a letter to Strivectin, reminding what can and cannot be claimed from a cosmetic product. Interesting. 

Daisy Beauty 5 2015: SommarIdag har vi tagit bilder till vårt nummer 5/2015. Så här kommer det bland annat att se ut då. Men först ska vi göra klart Daisy Beauty 4/2015, och det numret ska vara klart sånär som på tre sidor på fredag. Häpp!

Retusch: Om tara, Pause, Daisy Beauty och alla andra tidningar

Jessica Almenäs är en av de snyggaste människor jag känner. Det är bra när man ska jobba med tv. Hon är dessutom rolig, klok och arbetar hårt. Det är bra när man ska vara människa.

Jessica har nu startat en debatt om retuschering, eftersom hon är arg på tara. På taras senaste omslag är Jessica väldigt retuscherad, säger hon själv, och dessutom är bilden gammal.

"Bilden är dessutom fullständigt sönderretuscherad. Det är en sak om man blir stajlad på ett annorlunda sätt. Jag förstår att man inte kan se likadan ut på varje bild, men ser det ut som en annan person är det inte ok. Det liknar inte originalbilden heller. Vad sänder man då för signaler till mig och sina läsare? Jag tycker allmänt att retuscheringen har gått lite väl långt", säger hon till Dagens Media.

taras chefredaktör säger att bilden är köpt från en bildbyrå (originalet visar sig i en artikel i Metro ägas av Aftonbladet) och såg ut så här när tara köpte den.

”Vi vill visa kvinnor som de är men problemet är att många bilder som kommer via bildbyråer på kvinnor kan vara hårt retuscherade när man får dem. Man får inga originalbilder”, säger hon till Journalisten.

Jessica pryder också nya numret av den återuppståndna tidningar Pause, som vad jag förstår främst ska finnas på Internetz. Den bilden tycker Jessica är jättefin. Bilden är tagen av Bingo Rimér.

Det har också kommit ut ett nytt nummer av ToppHälsa där en annan, nytagen bild på Jessica Almenäs pryder omslaget. Där är hon mer lik tara-omslaget är Pause-omslaget, eftersom de tidningarna är mer lika varandra.

Jag tycker Jessica är fin överallt, och jag tycker också det är viktigt att alla som ska vara med på bild får möjlighet att känna sig så fina som möjligt på bild. Jag tänker ta tillfället i akt att prata lite om retusch i allmänhet och retusch hos Daisy Beauty i synnerhet.

 • Daisy Beauty retuscherar sina bilder.
 • Alla retuscherar sina bilder, i någon utsträckning.
 • Såvitt jag förstår retuscherar Daisy Beauty mindre än många andra, men det vet jag inget säkert om.
 • Retusch kan innebära att göra en person smalare eller snyggare.
 • Retusch kan också lika gärna innebära att göra smala modeller lite mindre smala.
 • Retusch innebär små saker som att ta bort saker som har smugit sig in i bilder och som inte ska vara där (ljusreflektioner, mörka skuggor runt ögonen så ögonen inte syns, hårstrån som står rakt ut från huvudet). Vi tar bort sådant som kan störa bilden på något vis. 
 • Retusch används för att färgkorrigera. Händer, näsvingar och öron är ofta mer röda än ansikte och armar, kanske för att det är lättare att retuscha färgen i efterhand än att sminka den perfekt på plats under fotografering, eller för att teamet glömt, eller för att det inte syns förrän i efterhand att det hade behövts.
 • När Maria Montazami var på Daisy Beautys omslag första gången tog vi bort mörka jetlag-skuggor under hennes ögon. Vi bedömde att hon vanligtvis inte ser ut så.
 • Retusch kan innebära stora saker som att byta kroppsdelar. Om en arm ser konstig ut i en i övrigt perfekt bild från ett fototillfälle med 100 bilder, så tar man helt enkelt en arm som inte ser konstigt ut i en annan av de 100 bilderna och och byter. 
 • Retusch är nödvändigt för att personen på bilden ska se ut som i verkligheten. Kameran tar bort/minskar högdagrar och skuggor, så djup behöver tillföras till bilden så den ser naturlig ut.
 • Retusch är en konst.
 • Bloggare retuscherar sina bilder minst lika mycket som fotografer på tidningar, bara inte alltid lika skickligt.
 • Många kändisar har ökat kraven på retusch sedan Instagram och alla dess filter kom. Kända personer tror att de ser ut i verkligheten som de gör på Instagram. (Det här tror jag för övrigt inte gäller Jessica Almenäs, men jag vet flera andra.)
 • Med bra ljus och bra makeup krävs ofta väldigt lite retusch.

För att visa vad exempelvis vi gör i vår retusch lägger jag här ut en bild på den oretuscherade Jessica Almenäs (den färdiga bilden ser du längst upp i detta inlägg). Fotograf: Sara Arnald. Retusch: Helena Perminger.


 

Detta har vi gjort i retuschen: 

 • Den bilden vi ville ha på Jessica saknade översta toppen på hennes huvud, så den lånade vi från en annan bild i samma serie.
 • Jessicas ansikte är "plattare" på bilden än i verkligheten så vi har förstärkt skuggor och högdagrar så att hon ska se mer ut som hon faktiskt gör.
 • Partiet kring ögonen är uppljusat så att ögonmakeupen ska synas bättre.
 • Ett ärr långt ned på kinden är borttaget. Inte för att det är "fult" utan för att det störde bilden. Ärret syns nämligen aldrig annars på bild eller i tv, så jag ville inte att våra läsare skulle diskutera ärret som någon slags nyhet.
 • Veck och rynkor på klänningen är borttagna.

Jag kan också som en rolig/hemskt anekdot berätta att inte alla tycker att retusch är av ondo. Vi har haft läsare som avskyr vår minimala retusch. En kvinna har lämnat tillbaka tidningen till oss, efter att ha fått den gratis på en mässa, men orden att vecken på Jessicas ögonlock var "äckliga".

Du som har sett tidningen rent fysiskt kanske tycker att bilden överst i detta blogginlägg är mycket skarpare. Det stämmer - vid tryck gör bland annat papperskvaliteten att bilden blir lite mjukare. Det är också något vi måste ta hänsyn till och kompensera för med bland annat retusch. Även då är retuschens syfte att skapa en tryckt bild som är så nära verkligheten som möjligt.
"Retusch handlar faktiskt till 90 procent om att se till att färger stämmer med verkligheten och ser harmoniska ut. Det, och kontrast", säger fotograf Sara Arnald.

Daisy Beauty gör så lite retusch som möjligt och vill alltid att våra omslagspersoner ska vara så lika sig på våra omslag som i verkligheten. Ibland kräver det en större ansträngning från vår sida, ibland mindre, men för att få ett bra resultat gör vi – och alla andra, även Pause – retusch. Jag håller inte med Jessica om att "retuscheringen har gått lite väl långt". Tvärtom, jag tycker att retuschen äntligen har blivit så avancerad att vi tidningsmakare har möjligheter att ge läsaren en naturlig bild, om vi så önskar, eller en helt onaturlig bild, om vi så önskar. Vad man sedan vill ha beror på smaken, läsarna och ansvarig utgivare.

In English: Retouching is not something to dislike, if used right it actually helps people looking like themselves. On magazine covers is can helpt the reader to see the bigger picture, instead of focusing on details.

Instagram kan vara forum för smygreklamOm jag var Konsumentverket skulle jag kontakta dessa personer som gör affärer av sina många följare i sociala medier. Om jag var Konsumentverket skulle jag fråga om dessa inlägg och hashtaggar är sponsrade. Och om de är det skulle jag påpeka att det är olagligt att göra sådana här samarbeten utan att berätta att det är samarbeten. Sedan skulle jag kontakta Alvedon och påminna om att företagen bör upplysa sina samarbetspartners om att samarbeten ska märkas ut, eftersom många bloggare och andra sociala medier-stjärnor inte vet att de bör eller inte vill märka ut sina samarbeten. Smygreklam är inte bara omoraliskt, det är också olagligt, och företag och varumärken som håller på med sånt är oseriösa.

Det är vad jag skulle göra.

Visar 1-5 av 3 240 träffar.
Antal per sida
Sida av 648