Vad har en professor för hudvårdsrutin?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

I morse var det för en gångs skull jag som blev intervjuad, av Jacob Östberg som forskar om konsumtionskultur vid Stockholms universitet. Men jag kunde inte hålla mig från att snabbintervjua honom tillbaka, för att höra om vilka produkter han själv använder – och hur han ser på fenomenet med manlig hudvård.

Det händer med jämna mellanrum, att jag blir kontaktad av modestudenter, journalistkollegor och andra som vill höra om min syn på saker och ting. Och det är lika roligt och ärofyllt varje gång. Men nej, de brukar inte ställa så svåra frågor som i morse. Vilket säkert beror på att de inte brukar vara professorer.

Jacob Östberg är författare och blev Sveriges första professor i reklam och PR för snart åtta år sedan.

Vad forskar du om?

– Jag är intresserad av kopplingarna mellan konsumtion och identitet och hur vi använder konsumtion för att berätta något om vilka vi är. Som alla professorer sitter jag mycket på universitetet och ugglar och skriver texter som främst de närmast sörjande bryr sig om. På senare år har jag dock försökt nå ut bredare och har skrivit en del böcker ämnade för en större publik. Läs dem!

Det sista sagt med glimten i ögat, vilket är exakt det som genomsyrar hans mycket sympatiska karaktär. I intervjun i morse pratade vi mycket om manligt och kvinnligt och hur vi män kan uttrycka oss genom vår klädsel. Eller, för att hårdra det: hur kommer det sig att vi kan räkna upp 20 plagg eller produkter som en kvinna kan använda för att framhäva sexighet, men knappt en enda för mannen? Och vad blir följderna och resultatet av att det ser ut så? Och hur blir vårt samhälle?

Mycket spännande. Och svårt. Tankeväckande.

Hur ser du som professor på manlig hudvård?

– Ett av mina forskningsområden är konsumtion och manlighet och jag har i ett flertal projekt kikat på hur vi på olika sätt upprätthåller bilden av att någon är en ”riktig man”. Många gånger försöker man upprätthålla bilden av att detta är något naturligt som är hugget i sten, men bilden av vad som är en ”riktig man” konstrueras på olika sätt i olika tider och olika kulturella kontexter. Viktigt är dock att denna bild alltid är konstruerad, den är inte något som bara är, även om många gillar fantasin om att manligheten är någon form av evigt naturtillstånd. Här är ju givetvis manlig hudvård, och även användande av smink, ett otroligt intressant område då det utmanar gränsen för vad man kan och får göra som man. Just nu pågår det massor av spännande saker precis där på gränsen där progressiva män och progressiva företag tänjer på gränserna. Som professor tycker jag detta är mycket intressant att följa. Som man tycker jag att det är underbart att gränser luckras upp då det finns massor av negativt kopplat till att vi, inom mainstreamkulturen, har en så smal – och tråkig! – syn på vad som är accepterat att göra som man.

Hur ser din egen hudvårdsrutin ut?

– Jag är en riktig tråkmåns som inte alls lever upp till mitt budskap om att det är bra att tänja på gränserna. Nöjer mig med en bra ansiktstvätt, fuktkräm med någon form av anti-age-formula i ett fåfängt försök om att få vara ”den unga professorn” i några år till, något för att motarbeta de värsta mörka ringarna under ögonen (eftersom jag har två små barn, då får man ta all hjälp man kan få) och så en scrub någon gång emellanåt. Just nu använder jag c/o recipe for men. Gillar deras no-nonsense-approach och att de är från Sverige.

0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa