Solskyddskola – Nu är de dags att prata om detta.

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Solskyddskola. Det är dags att vi pratar om solskydd lite mer ordentligt. Vad händer med huden i solen?  Hur  ska vi skydda den? Är de ”farliga” ämnena i solskydd verkligen farliga och finns de effektiva helt ”naturliga” solskydd?

Vad händer med huden när vi är i solen? 

När solen träffar huden så bryter den ner hudens collagen och elastin som är 2 otroligt viktiga beståndsdelar i huden. Dels för att hålla den spänstig men också för att hålla huden frisk och fräsch. Det känns som att vi alla vill ha fräsch och frisk hud?  När man bränner huden så utsätts huden för otroligt mycket fria radikaler. De fria radikalerna bidrar till att friska celler i huden dör i förtid.När huden bränns så ökar risken för hudcancer. Detta ökar för varje gång man bränner sig! Det betyder inte att du kommer få cancer direkt när du har bränt dig utan de ökar risken för hudcancer längre fram i livet som med mycket annat.

Hudcancer är den cancerformen som ökar mest i Sverige just nu. Ungefär 500 personer dör varje år av sjukdomen. Det är siffror från 2014 och jag kan tänka mig att det ökat ännu mer nu.
Källa: Cancer.se

Hur skyddar vi då huden på bästa sätt?

Siffran på ditt solskydd står för hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig i huden i förhållande till om du inte använder något solskydd alls. Jag själv använder alltid 30 eller 50 i solskydd.
SPF 50 skyddar till 98%
SPF 30 skyddar till 97%
För att skyddet ska vara det som står på flaskan så gäller det att man använder skyddet på rätt sätt. Det innebär att man smörjer ett tillräckligt tjockt lager på huden och att man återapplicerar efter mycket svett, bad eller annan aktivitet.
Många i Sverige smörjer för tunt på huden vilket helt enkelt resulterar i ett sämre skydd.

Se till att du har solskydd med både UVA och UVB skydd!
UVA strålarna är de strålar som gör huden rynkig och även de strålarna som påverkar pigmentet i huden. UVB strålarna  är de strålar som gör att vi bränner oss och även de strålarna som påverkar DNA. Dessa strålarna tränger inte lika långt ner i huden. De finns också UVC strålar men dom filtreras bort av ozonlagret.

solskyddskola

 

Är de ”farliga” strålarna i vissa solskydd verkligen farliga? 

Jag är inte jätteinsatt i just detta men jag har läst mycket om folk som väljer att avstå solskydd helt och hållet för att dom läst att det finns cancerframkallande ämnen i de flesta solskydden som säljs på marknaden idag.
Jag vill bara slå ett slag för att det är MYCKET farligare att bränna sig än att smörja in sig. Den informationen som jag fått till mig via vår speciallist på jobbet (arbetar på apotek) är att huden kan inte ta upp en skadlig mängd av de ämnena som finns i solskydden så även om ämnena i sig skulle kunna anses som ”farliga” så är det i en mycket större mängd än vad som finns i skydden som är skadliga.

Finns de effektiva ”naturliga” solskydd?

Med naturliga solskydd menar jag vegetabiliska oljor som folk väljer att använda istället för ett sammansatt solskydd.

Det som jag också läst är att folk på nätet i olika forum väljer att använda kokosolja eller andra helt naturliga oljor som solskydd. Det man ska veta är att kokosolja motsvarar endast solskyddsfaktor 4. Jag skulle säga att de inte ens räknas som ett bra skydd. Dessutom så är detta ingen bevisad teori och frågan är om de verkligen skyddar mot både UVA och UVB strålning? Jag skulle använde de där oljorna till något annat och istället köpt ett bra solskydd.

Jag vill inte åldras i förtid, jag vill inte öka risken för hudcancer och jag vill inte få massa pigmentförändringar i min hud så jag använder skydd. 
Glöm för i hela friden inte att skydda era barn! De bästa för att skydda era barn är kläder!!!

Glöm inte heller att använda solglasögon med UV-skydd för att skydda era ögon. 

0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kajsa Linnea
KajsaLinnea är en kreativ tjej med skönhet i varenda ådra. Som makeupartist så har hon mycket kunskap samtidigt som hon gärna sträcker sig utanför alla ramar som finns.

Mest lästa