Skinfo ökar branschens transparens för att vi alla ska kunna förstå vad som landar på huden

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Men, undrar jag, är det det här vi är på jakt efter när vi e-handlar?

”Every day, 500 million people in Europe use products that land on their skin. Now, there is an easy way to instantly access reliable information on the ingredients, in one place.”

Lena Skiba. Foto: Polina Otto

Budskapet som besökaren på Skinfos hemsida möts av är ju ganska on point. Jag har sprungit på apptjänsten flera gånger den senaste tiden och tycker de är något spännande på spåren. Bakom företaget ligger 32-åriga vd:n Lena Skiba. I grunden är hon byggingenjör, men efter tio år i branschen bytte hon yrke och grundade Skinfo med, som hon beskriver, målet att förändra en liten del av en gigantisk global bransch genom att öka transparensen.

– Vi genererar automatiskt vetenskaplig information om ingredienserna som finns i hudvårdsprodukter och kosmetika för att alla ska kunna förstå innehållet som landar på huden, berättar Lena. I stället för den vanliga ingredienslistan så radar vi upp varje ämne och förklarar deras egenskaper, ursprung, syfte, vitaminer, eventuella allergener och så vidare. Ungefär som ett facit så att fler kan ta bättre och mer informativa beslut för sin hud.

Varför är er tjänst så viktig?

– Alla människor använder produkter för huden dagligen, exempelvis i duschen eller när vi sminkar oss, men för de allra flesta är ingredienser både svåra att förstå och uttala. Det är även väldigt tidskrävande att ta reda på information varje gång för varje produkt, men med Skinfo kan vem som helst få fram svaren på en sekund. Öppenhet och trovärdighet efterfrågas mer och jag tror det kommer bli ännu vanligare, inte bara inom skönhet men i andra branscher också.   

Läs också:  Svensk startup första hudvårdsmärke ut att bli helt transparenta kring formuleringar och ingredienser

Skinfo används av både självständiga varumärken där produkterna säljs online, bland annat OM-SE och Moss & Noor och totalt över 180 varumärken. I måndags presenterades det första samarbetet med en apoteksaktör, LloydsApotek.

– Det innebär att Skinfo finns på alla egenvårdsprodukter online. Det är ett stort steg för branschen, dels har apoteken ett tydligt fokus inom god hälsa vilket kan visa vägen framåt för andra nätbutiker men vi är även först med att öppet indikera allergener i produkter och den ärligheten tror jag att många uppskattar, säger Lena Skiba.

Skinfos feed, som även finns på svenska.

Skinfo är alltså en både en app, som listar över 30 000 ingredienser med opartisk och oberoende information, och en widget på kundernas hemsidor. Vad tjänsten av förklarliga skäl inte kan skriva ut är koncentrationen av ingredienserna i produkterna, eftersom det väl inte är något hudvårdsmärkena (än så länge?) är så bjussiga att dela med sig av (om de inte stoltserar med det, såsom en större mängd av någon särskilt verksam/dyr/populär/trendig ingrediens). Och frågan är ju om kunderna som handlar på exempelvis Lloyds e-handel kommer ta del av informationen. Är de inte bara inne i webshopen för att köpa produkter? undrar jag, och Lena svarar:

– Vanligtvis listas ingredienser på ett sätt som inte ger någon extra inspiration, men nu syns det om Skinfo finns och då har vi möjlighet att göra den sektionen mer intressant och kan visa innehållet ungefär som en berättelse. Vi ser på den insamlade datan att många använder Skinfo och det är fördelen med att vara ett 100% techbolag – vi behöver inte gissa utan låter siffrorna tala om för oss hur starkt intresset är.    

Läs också:  Svensk startup första hudvårdsmärke ut att bli helt transparenta kring formuleringar och ingredienser

Vad har ni mer på gång?

– Vi har hittills hållit låg profil men kommer bland annat att vara med i ett spännande TV-program under hösten. Nu får vi även förfrågningar från kända nätbutiker i andra länder vilket tyder på att den här svenska idén om ökad transparens har ett intresse även internationellt, säger Lena, och lägger till:

– Om man undrar över innehållet i en produkt på nätet där Skinfo inte finns ännu, så har vi öppnat upp en funktion på hemsidan. Där kan man klistra in hela ingredienslistan eller söka på enstaka ämnen. Om man vill undvika specifika ämnen kan du även spara dem, inställningen följer då med dig där överallt där Skinfo finns inklusive hemsidan.

0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa