Pixi – Clarity Mist

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

Svalkande mist som ger fukt och spänst

Pixi grundades av svenska Petra Strand för mer än 20 år sedan, och de har sedan starten skapat produkter med flera funktioner och synbar effekt. Jag som testat är en ljushyad torris som är 46 år, och det jag nu har testat är en produkt från Pixi där de har gått all in när det gäller hyaluronsyra. Och det ser ut som om de tömt både skafferiet och växthuset i samma veva för i denna vattensprej, Pixi Clarity Mist alltså, finns nästan allt.

Pixi Clarity Mist går att använda till mycket, men huvudnumren är tre. Dels kan man ha den före makeup, för att fukta och göra huden lugn. Ett annat användningsområde är kvällstid, för att "låsa in" fuktkrämen (i huden). Som extranummer kan man också använda sprejen när som helst, för att skydda huden, eller för att svalka sig. En riktig multiprodukt med andra ord.

Håller den vad den lovar? Det är ju kanske den viktigaste frågan av alla, och jag vill påstå att ja, den återfuktar och svalkar väldigt skönt. Dessutom känner jag mig (ännu) snyggare än vanligt efter att ha testat Pixi Clarity Mist i mer än en månad.

De gånger jag använder sprejen på morgonen innan jag sminkar mig så tycker jag att makeupen sitter lite bättre än vanligt. Jag har också försökt använda produkten för att kapsla in min nattkräm, och varför inte.

Det kan nog kännas som att effekten blir något bättre när jag toppar min fuktkräm med Pixi Clarity Mist. Förvisso ingen jätteskillnad, men ändå tror jag mig uppleva en fylligare, och framför allt mindre torr, hud när jag vaknar.

Jag tycker också att jag upplever en ny typ av renhet och faktiskt också lite mer spänst i huden än jag gjorde innan. Jag kan inte säga att det beror just på grund av att jag använt Clarity Mist väldigt mycket på sistone, men kanske gör det det, och i sådana fall är det ju väldigt trevligt.

En sak som jag ger poängavdrag för är pumpen på flaskan. Det blir inte alls den fina dimma som jag skulle vilja ha, utan det blir en kraftigare, mer koncentrerad "stråle" när jag sprejar med den. Ska man leta en uppsida med det så skulle det kanske kunna vara att det blir mindre svinn, eftersom ansiktet får sig en ordentlig dusch redan med första pumptrycket.

Det doftar ganska mycket om sprejen, bland annat lite vaniljaktigt, men jag tycker att det doftar fräscht.

Pixi Clarity Mist kanske inte är jordens mest nödvändiga produkt, men jag gillar den verkligen. Det känns skönt och svalkande att spreja sig, och jag tycker faktiskt att det ser ut som att den har positiva effekter på min torra hy.

Produkten är till för alla hudtyper, men jag skulle tro att det är de med problematisk hy som kommer ha allra störst glädje av den här produkten, då den bland annat innehåller gotu kola (centella asiatica extract) som ingrediens nummer 2, direkt efter vatten (som det givetvis är mest av). Gotu kola är en naturingrediens med många bra egenskaper, bland annat på området sårläkning och eksem. Dessutom stimulerar det hudens produktion av hyaluronsyra och fungerar därför som återfuktande ingrediens.

Fortsätter vi att titta på ingredienserna så ser vi att varken alkohol eller rena oljor finns i den här sprejen (jag skriver sprej i stället för mist, för det här är faktiskt en text på svenska). Något som det däremot finns gott om är botaniska ingredienser och hyaluronsyra. Utöver det finns det bland annat sockerarter, mineralsalter, extrakt från havssalt, extrakt från vinäger, lavendel, gurka, vitamin E, pro-vitamin B5, koriander, rosmarin och bergamott. Du ser att en stor del av kryddskåpet redan är representerat, och då har vi inte ens tittat på hälften av allt som finns i Clarity Mist.

En annan spännande ingrediens är jästa mjölksyrebakterier, ett probiotika som Estée Lauder tog patent på 2009, och som förmodas vara bra på hy som drabbats av akne och rosacea. Ingrediensen sägs både vara antiinflammatorisk och antimikrobiell, och dessutom skydda huden från yttre miljöfaktorer.

Många produkter som ska tillföra och bevara fukt i huden nu för tiden innehåller någon variant av hyaluronsyra. Helt enkelt för att det är en toppeningrediens. Det är en sorts sockermolekyl som dels är helt fantastisk på att binda vatten, och dessutom finns den naturligt i huden. Förutom att binda vatten gör den en massa andra bra saker också för hudens spänst och elasticitet. Rimligen innebär detta att hyaluronsyra borde vara en riktigt bra ingrediens om man lyckas få mer av den i huden. Och som du säkert vet är en sådan uppgift inte riktigt så lätt som det låter. Hudens kanske viktigaste funktion är ju att just förhindra ämnen från att komma in.

Hyaluronsyra kommer inte igenom huden. Det går inte. Inte på långa vägar. Molekylen är alldeles för stor för en sådan sak. vilket har lett till att man hittar olika varianter där man delat upp den i småbitar som har samma struktur (och förmodad funktion) som grundmolekylen.

Tänk dig kedjor av olika längd, där det är formen på själva länkarna som ger de föryngrande egenskaperna du vill ha. Kortare (mindre) kedjor kan man då föreställa sig att de har lättare att ta sig igenom ett finmaskigt nät (huden). Man brukar tala om molekylvikt när man jämför storlek på molekyler, och speciellt när det handlar om hyaluronsyra har det uppstått någon sorts trend i att motivera vilken variant (och därmed storlek/molekylvikt) på hyaluronsyra en hudvårdsprodukt innehåller, för att, om den har en storlek som man tycker är lämplig, påpeka att man har just den varianten för att den ska kunna ta sig (djupare/bättre) in i huden än konkurrenternas variant.

Dock har det visat sig att riktigt små (med låg, väldigt låg, eller, på senare tid ultralåg molekylvikt) varianter av hyaluronsyra delvis kan ha en annan funktion i huden än de största varianterna (som är de som vi egentligen vill ha i huden). Man har märkt att hyaluronsyra med låg molekylvikt dyker upp vid skador i huden, och det ser ut som att syftet kan vara att orsaka inflammation (för att på så sätt få huden att läka).

Med det sagt så betyder det inte att man får en inflammation av att applicera små hyaluronsyremolekyler på huden. De är fortfarande för stora för att tränga igenom. Och dessutom är det fortfarande mycket man inte vet om vad som egentligen pågår i huden. Just funktionen hos "småbitar" av hyaluronsyra i huden ser ut att vara oerhört invecklad, och det är svårt att undersöka det på riktigt. En del studier har gjorts på "laboratoriehud" och där ser det ut att små hyaluronsyrevarianter inte orsakar inflammation, men att ultrasmå varianter såg ut att ha viss pro-inflammatorisk effekt.

Så, det där var inte nörderi för nörderiets skull.

Pixi Clarity Mist innehåller faktiskt hela åtta ingredienser med "hyaluron" i namnet. Varför så många varianter? Bra fråga! Kanske någon sorts helgardering, för även med den kortaste blick på ingredienslistan kan man omöjligt missa att produkten innehåller hyaluronsyra.

Jag vill nu notera två saker om innehållet av hyaluronsyra i Pixi Clarity Mist.

Det ena är dels de två hydrolyserade varianterna av hyaluronsyra, som är så små att de skulle kunna tränga igenom huden. Dessa är numera kontroversiella, eller åtminstone debatterade, i och med att de kanske skulle kunna vara pro-inflammatoriska. Men lika gärna skulle de kunna vara fantastiska återfuktare. Grejen är att ingen vet helt säkert. Så ser faktiskt skönhetsindustrin ut. Mycket är gissningar och antaganden, och en hel del är helt vanlig marknadsekonomi, och en ganska liten del styrs av regelverk.

Den andra varianten jag vill kommentera för att jag tycker den är jättespännande, är den korskopplade (crosspolymer-) varianten. I stället för att bli en lång kedja, så blir det som ett nät av normalstora (alltså gigantiska utifrån hudens perspektiv) hyaluronsyremolekyler som sitter ihop med varandra. Tänk dig en vävd duk av fuktbindande material, som ligger kvar länge och hela tiden släpper ifrån sig fukt till huden, och samtidigt hindrar hudens fukt från att dunsta bort. Ungefär så tror man att sodium hyaluronate crosspolymer fungerar. Det finns en studie från 2016 som visade att vattenavdunstningen minskade med nästan 28 procent med en korspolymervariant av hyaluronsyra. Samma studie visade att "vanlig" hyaluronsyra (med hög molekylvikt) minskade avdunstningen med drygt 15 procent och att små hyaluronsyrevarianter (med låg molekylvikt) faktiskt ökade avdunstningen, dessutom rejält, med hela 55 procent. Så räkna med att du kommer se mer av sodium hyaluronate crosspolymer i framtiden!

Det är en skönt svalkande sprej som känns som den går att använda till mycket. Jag tyckte att jag upplevde bättre spänst i hyn efter att jag sovit med den ovanpå min nattkräm. Det jag inte var så imponerad av är själva sprejpumpen och att det blir en för hård stråle.

Parfymeringen är inte idealisk för känslig hy (produkten innehåller styrax tonkinensis resin extract, linalool, limonene, och geraniol).

Jag vill ge betyget 4 av 5 till Pixi Clarity Mist. Innehåller 80 milliliter.

 

Information

RIKTPRIS: 249 kr

Mest lästa