Nytt och intressant om sol, spf, UVA och UVB

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Sol, spf, UVA, UVB och miljö – nu kommer Garnier och La Roche-Posay med solnyheter. Och jag får ny solkunskap på pressevent i Paris.

Solskydd
Förväntansfull tant, på väg in till solskola.

Dags för sol-skola! I tisdags morse drog jag och Veronica Henriksson (som jobbar medDaisy Beauty, DV och Mama) till Paris och det solevent som L’Orealföretagen Garnier och La Roche-Posay arrangerar. Onsdag: besök på lab.

Jag och Veronica glider in på eventlokalen ganska bra pricksis när alla ätit lunch och är redo att lyssna till föredrag. På plats: 30? skribenter från olika europeiska länder samt Ryssland (mårks eftersom en simultanöversättande tolk är på plats). Sedan: tjopp tjopp med föredrag från typ sjutttioarton av L’Oréals främsta experter från Reserarch och Innovation*.

 

sol
Behagligt lätta solskydd för känslig hud, och som dessutom klarar både sand och bad…

Dess emellan, intervjuer och workshops med L’Oreals främsta solexperter där Marc Leonard berättar om nya rön. Jag har, som många andra, oroat mig över om solskydd påverkar den marina miljön. Enligt Marc Leonard visar nya studier att så inte är fallet, i stället är et utsläpp från jordbruk och industrier som förstör havsmiljön. Intressant!  

Modern teknik

Aurelie Weinling arbetar med nya polymerer som gör att solskydd blir extra verksamt, samtidigt som skyddet sitter kvar extra länge (i stället för att nötas bort av bad och sand). Véronique Delvigne från La Roche-Posay berättar för mig bland annat om den manicken My Skin Track där ett mikrochip mäter mängden uv-strålning, pollen och föroreningar där du befinner dig. 

Läs också:  Serum som stärker hudbarriären och lugnar huden

 

sol
Veronica gör ett virtuellt besök i laboratoriet.

 

sol
La Roche-Posay My Skin Track håller koll på mängden uv-strålning, pollen och föroreningar…

Skillnaden mellan UVA och UVB 

Jag är inbiten användare av solskydd under vår, sommar och tidig höst. Och vet att (sedan 2012?) måste alla solkrämer bestå av 1/3 UVA-skydd, och märkas med bokstäverna UVA i en ring. Men hur farligt är UVA egentligen? Hint: efter i dag vill jag enbart ha solskydd som utlovar bra bredspektraskydd, alternativt de märkta med  PA+++.

På våra breddgrader är mängden uvb knappt mätbar under vintern. Såvida du inte är på en solig alptopp förstås, för i tunn och molnfri luften filtreras inte UVB-strålningen bort. En solig sommardag består solens strålar av cirka 5% UVB, och du vet vad som händer när du solat lite för länge: som varningstecken blir huden röd och varm. 

MYT: Att sola är bra, bara jag bränner mig så huden blir röd .
SANNING: Solskador uppstår redan innan rodnaden visar sig.

Lömska UVA-strålar

UVA-strålning är lika stark året om, och tränger igenom såväl moln som fönsterglas. UVA-strålningen betydligt mer lömsk än UVB, och ger solskador trots att huden känns som precis som vanligt. Ny forskning visar att UVA-strålarna inte bara skyndar på hudens åldrandeprocess och bidrar till pigmentfläckar och melasma, de skadar också cellernas DNA och kan därmed orsaka hudcancer. Därför behövs UVA-skydd året om. 

MYT: Solskydd behövs bara under soliga sommardagar.
SANNING: UVA finns varje dag, året om.

*Företag med utvecklingsavdelning kallar den alltid R&D (Research & Developement). L’Oréal-sfären har tagit ett steg till och arbetar med R&I, det vill säga Research & Innovation. Häftigt.

Läs också:  Kan vi tala om arganolja, och kvinnokraft?
0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Linnéa Öst
Beauty med krut i.

Mest lästa