Vilka kemikalier är farliga i hårvård?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
John Masters Argan Oil, 565 kr/59 ml, är något av en mirakelkur. Oljan reder ut trassligt hår och reparerar kluvna hårtoppar, funkar utmärkt som ansikts- och kroppsolja och verkar lugnande på eksem och akne.

Larmrapporter om hud- och hårvårdsprodukter som skadar både miljön och hälsan dyker upp då och då i media. Men hur underbyggda är egentligen skrämselrubrikerna? Vilka utskällda kemikalier bör vi undvika helt, vilka är ofarliga i små mängder – och varför? Daisy Beauty satte hårvårdsbranschen under luppen och fick svar på tal från experter och branschfolk.

Ett schampo består i genomsnitt av 27 ingredienser

Låt oss börja med att gå till schampohyllan, plocka fram tre produkter ur tre olika prisklasser och lusläsa innehållsförteckningen. Vad ser vi? Jo, i snitt 27 olika ingredienser med långa, svindlande kemiska beteckningar som är omöjliga att uttala. Testa att rabbla ord som cyclohexasiloxane, pentaerythrityl tetrastearate eller vad sägs om methylchloroisothiazolinone? En rejäl pulshöjare för vilken kemikalieskeptiker som helst.

Vi ser rubriker som ”giftfällorna i schampot” och ”miljöboven i badrummet”, där budskapet är att kemikalier förstör hår och kropp för att sedan förgifta fiskarna i haven. På samma gång försöker myndigheter och tillverkare lugna stormen genom att försäkra oss om att ”ingredienserna är noggrant testade”. Förvirrande för oss alla.

”Lagstiftningen är mycket svag när det gäller miljöfarliga, hormonstörande och allergiframkallande ämnen.”

David Gunnarsson, Naturskyddsföreningen

”Kritiken mot kemikalier är befogad. De skadar håret, går in i kroppen och påverkar reningsorganen, vilket på sikt gör dig sjuk eller ger allergiska reaktioner. Kemikalierna skadar naturens ekosystem och påverkar fertiliteten”, säger Irene McGlade på Stockholmsbaserade salongen EcoHair.
En studie från Stockholm Vatten av 73 olika hårvårdsprodukter visade 438 olika kemiska föreningar. 21 av dem anses vara miljöfarliga, desto fler kan misstänkas vara miljöskadliga. Det finns alltså en uppsjö av olika ingredienser i din hårvård varav flera kan ha skadliga egenskaper.

Är polymerer skadliga för naturen?

Samlingsgruppen polymererer är ifrågasatt men också väldigt vanlig. Därmed är den också svår att undvika för kemikalieskeptikern. Polymerens uppgift är att fästa produkten vid ett underlag och skapa en hinna på hårstrået. Lite enklare uttryckt blir effekten den där hala, glansiga ytan på hårstrået – känslan efter en rejäl omgång värmeskyddande spray är ett utmärkt exempel. Polymererna misstänks vara svåra för naturen att bryta ner, vilket kan resultera i att fiskarna äter skadliga partiklar istället för plankton. Enligt David GunnarssonNaturskyddsföreningen så gör inte reningsverken tillräckligt för att rensa bort kemikalierna – och både producenter och konsumenter kan hjälpa naturen genom att bojkotta polymererna.
”Även om reningsverken hanterar många av kemikalierna så är det förstås viktigare att minska mängden farliga ämnen från början. Lagstiftningen är mycket svag när det gäller miljöfarliga, hormonstörande och allergiframkallande ämnen”, säger David Gunnarsson.

Är polymerer skadliga för håret?

Om du som konsument vill undvika polymerer av miljöskäl måste du lägga fokus på produkter med spartanska ingredienslistor. Om din ambition är att välja produkter som är snälla mot håret kan du däremot fortsätta på samma spår. Håret skadas inte av polymerer.
”Polymerer förseglar ytan och ger hinna med glans. Varken polymerer, ceramider, oljor eller andra ingredienser kommer att påverka hårets egentliga kvalitet. Samma sak händer ju exempelvis med ämnesgruppen ceramider som slätar över ojämnheter i håret. Bara för att du tillför exempelvis ceramider så avslutas inte hårets egna produktion av ämnet”, säger Cecilia Klösel Sällberg, COO på Nõberu Stockholm.

Lätt balsam för dagligt bruk. Evo Normal Persons Conditioner, 339 kr/300 ml, kombinerar mjukgörande ingredienser med protein, anti-talg substans, pepparmintolja och andra stimulerande ingredienser för hårbotten.

Är SLS farligt?

Den allra vanligaste rengörande ingrediensen i schampo är sodium laureth sulfate (SLS). Anhängare av naturlig hårvård menar att SLS torkar ut och skadar håret, vilket sedan maskeras med mjukgörande kemikalier från ditt balsam. Om du har viss kontaktallergi så blir du extra sårbar för irriterande ämnen när dina skyddande hudfetter skalats bort.
”Sodium laureth sulfate tvättar alldeles för rent, det är särskilt uttorkande för hårbotten. Sedan fyller man på med silikoner för att få håret blankt. Många av våra kunder tvättar bara håret med balsam. Det kan upplevas som något fetare, men det skonar håret”, säger Irene McGlade.
Naturskyddsföreningen ger däremot tummen upp för sodium laureth sulfate, och förespråkarna av konventionell hårvård tycker ibland att naturlig rengöring inte biter på de onaturliga påfrestningar som håret utsätts för.

Är tensider farliga?

”Tensider som används i schampo är milda och du ska inte undvika rengöring! Schamponering tar bort alla avgaser som fastnar i håret”, säger Beatrice Fahlkvist, ansvarig för vetenskapliga frågor hos L’Oréal Sverige. ”Sedan utsätts håret för mekaniskt slitage, vi värmestylar, färgar, borstar, gnuggar på håret i sömnen, låter håret fastna i dragkedjan… Det är inte schampot som skapar skadorna i det långa loppet. Vi behöver både schampo och vårdande produkter.”

Huvudargumentet för att undvika tensider är alltså att hår och hårbotten torkas ut och därmed kan skadas, men alla tycker inte att det är negativt. Den som har superproduktiva talgkörtlar får rysningar av tanken på en vecka utan schampo. Vad som står helt klart när det kommer till rengöring är att du bara ska använda mjällschampo om du absolut behöver det. Produkterna innehåller fungicider, alltså svampdödare som är giftiga för vattenlevande organismer.

Oribes serie Gold Lust stärker håret med argan- och cypressolja i Nourishing Hair Oil och vitt te, baobab, jasmin i Transformative Masque, som du hittar här.

”Det råder inget tvivel om att zinkpyrition är giftigt för fiskar, kräftdjur och andra organismer som lever i vatten. Ämnet bryts visserligen ner, först snabbt och sedan långsamt, men det dagliga användandet av mjällschampo gör att tillförseln till naturen blir kontinuerlig”, säger Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. ”Att en sådan kemikalie förekommer i schampon är absurt.”

Varning för hårfärg!

”Använt sunt förnuft” och ”prova dig fram” i all ära – det finns en produkt som alla är överens om är skadlig: traditionell hårfärg är skadlig för hår, konsument och miljö. Extra uppläxad är ingrediensen PPD (parafenylendiamin) som oftast återfinns i mörkare hårfärger. Ämnet var faktiskt förbjudet i Sverige fram till EU-inträdet 1995. PPD anses vara miljöskadligt, extremt allergiframkallande och är ofta boven bakom de bisarra bilderna på uppsvällda huvuden som kraftiga hårfärgsallergier kan skapa.
”Varje vecka har vi en kund som fått en allergisk reaktion. Kemisk hårfärg ger dessutom strukturskador, vilket naturligtvis försvagar håret. Vi använder ekologiska örtfärger såsom kamomill, som lägger sig utanpå hårstrået som en skyddande barriär medan alla naturliga färgnyanser behålls. Varken frisörerna, kunderna eller miljön tar skada då”, säger Irene McGlade.

Du som är blondin kanske pustar ut och tänker: tur, den demoniska kemikalien PPD finns ju bara i mörkare hårfärger. Men tyvärr. Allergiframkallande persulfater ingår i blekningsprocessen, vilket oftast drabbar din frisör. Studier har visat att frisörer lätt utvecklar överkänslighet mot blekmedel, som visar sig genom förkylningssymptom. Du som vill vara schyst mot både frisör, hår och natur ska alltså skippa hårfärgning helt.

Kokosnötsolja är en av de verksamma ingredienserna i Kèrastases serie Oléo-Relax. Hela kitet à

Alla kemikalier är farliga – och ofarliga

Oavsett produkt kan det vara klokt att reflektera över inte bara innehåll i produkterna utan också vilken mängd man använder. Som med alla produkter ökar risken för till exempel allergiska reaktioner beroende på hur mycket du exponeras för ett ämne.
”Ingenting är bra i stora mängder – till och med vatten har faroegenskaper. Om du vet att du är känslig, kika i den obligatoriska innehållsförteckningen”, rekommenderar Peter JanssonKoHF, Kosmetik- och hygienföretagen.
Om någon ingrediens tär på både hår och miljö kan du exempelvis halvera mängden produkt eller bara tvätta håret två gånger i veckan. Förslaget uppmuntras av David Gunnarsson på Naturskyddsföreningen:
”Använd mindre schampo vid varje tvätt och skölj ur ordentligt. Välj gärna miljömärkt, alltså Bra Miljöval eller Svanen. Ett annat tips är att köpa parfymfritt till barnen och att låta bli att färga håret om du är gravid eller ammar”, säger han.

”När skrämselbudskapen uppstår utgår man ofta från ett ämne som skulle kunna vara farligt, sedan drar man slutsatsen att det är farligt även om det inte är samma sak.”

Peter Jansson, KoHF

Peter Jansson vill tona ner skrämselbudskapen. Vissa ingredienser i din hårvård kan absolut vara skadliga i stora mängder, men den färdiga produkten innehåller så små mängder att du inte riskerar hälsan.
”När skrämselbudskapen uppstår utgår man ofta från ett ämne som skulle kunna vara farligt, sedan drar man slutsatsen att det är farligt även om det inte är samma sak. Ingenting är bra i stora mängder, det mesta som finns i vanliga konsumentprodukter är oskadliga i små mängden. Ofta är det opinion som får styra istället för vetenskap”, säger han.

Sammanfattning farliga ämnen i hårvård

Det finns hundratals olika sammansättningar och koncentrationer av ämnen i hårvård, många av dem har flera olika syften. Utöver listan nedan finns exempelvis parfymämnen, avhärdare, antioxidationsmedel och denatureringsmedel som ska motverka förtäring av exempelvis alkohol.
Nedan hittar du de vanligaste ingredienserna i hårvård att hålla koll på – oavsett om du föredrar ekologiska och konventionella skönhetsprodukter.
Tänk också på mängden! Så gott som alla kemikalier – även vatten – kan vara farliga i för stor dos och säker i en mindre dos.

BRA VAL – ÄMNEN SOM ÄR SNÄLLA MOT MÄNNISKA OCH MILJÖ

Antioxidationsmedel: Ska stoppa syrets försämring av produkten.
Leta efter: ascorbic acid, cysteamine HCI, tocopheryl acetate.
• Emulgeringsmedel: Ska motverka att vätskan skär sig.
Leta efter: cocamide, laureth-9, glyceryl stearate SE.
Fuktbevarande ämnen: Tillsätts för att bevara fukt.
Leta efter: methyl gluceth-20, glycerin, sorbitol.
• Mjukgörare: Är ofta vegetabiliska.
Leta efter: aloe barbadensis, carnauba, dextrin, lanolin, paraffin, octyl palmitate.
• Tensider: Används som rengöring och skumbildare.
Leta efter: sodium laureth sulfate, natrium lauryl sulfate, cocamidopropyl betaine.

HALVBRA VAL – BRUKA MED MÅTTA

Antistatmedel: Ska reducera statisk electricitet i håret.
Leta efter: amodimethicone.
• Bindemedel/filmbildande ämnen: Ska skapa en beständig hinna på hårstrået, representeras av en stor grupp ämnen.
Leta efter: ordvarianter av ”polymer”.
• Konserveringsmedel: Ska stoppa bakterietillväxt. Dessa behövs i alla produkter som innehåller vatten och det finns både bättre och sämre sorter.
Leta efter: klorider.
• Lösningsmedel: Ska bland annat lösa fett, smuts och olja.
Leta efter: alcohol denat (etanol), benzyl alcohol.
• Silikoner: Skapar glans och värmeskydd, har färgbevarande effekt.
Leta efter: frasen ”-cone”, exempelvis dimethicone eller amodimethicone.
• Skumstabiliseringsmedel: Ska ge rikligt och stabilt skum i schampo, baserade på silikonolja.
Leta efter: är dimethicone, dimethiconol och isoporpyl alcohol.

AJAJ – UNDVIK OM DU KAN

• Blekmedel: Ämnen förlorar färg och fibern förlorar styrka och uthållighet.
Leta efter: cysteine, hydrogen peroxide, sodium persulfate.
• Drivgas: Alla sprejprodukter har ett drivgasämne som har nackdelar ur miljösynpunkt.
Leta efter: butane, pentane, propane.
• Fungicider: Finns i mjällschampo, skadligt för naturen.
Leta efter: zinkpyrition, ketokonazol.
• Konserveringsmedel: Ska stoppa bakterietillväxt. Dessa behövs i alla produkter som innehåller vatten och det finns både bättre och sämre sorter. Vissa orsakar ofta alleriger, exemeplvis isotiazolinoner och formaldehydfrisättare.
Leta efter: methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone, methylisothiazolinone, benzisothiazolinone, bronopol, diazolinidyl urea, imidazolidinyl urea, iodopropynyl butylcarbamate,
• PPD: P-phenylenediamine finns i hårfärg, är extremt allergiframkallande och skadligt för miljön. Läkemedelsverket avråder hårfärgning för känsliga personer, ungdomar under 16 år och personer som tidigare reagerat på hennatatuering.
Leta efter: PPD; P-phenylenediamine, parafenylediamin.

Artikeln har varit publicerad i Daisy Beauty 04/2015. Den är uppdaterad.

2.3 4 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
2 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ebba

Bra inlägg med flera olika infallsvinklar. Det som ger minus är dock intervju med L’Oréal, de är ju ökända för sina dåliga ingredienslistor. Samt att mikroplaster och mikropartiklar inte hamnar på ”undvik om du kan”-listan. De hamnar i naturen och i vår mat och forskningen vet inte än hur stor skadan på oss människor kan bli. Polymerer GÅR att undvika helt, vi måste sätta mer krav på vad vi köper och använder oss av. Tycker även ni kunde gått mer in på hur dimetikoner också är ”bioaccumulative”, samt att vissa företag fortfarande använder för evigt-kemikalier som PFAS! Kanske borde ni… Läs mer »

Kicki Norman

Mikroplaster och PFAS är ett otyg och det är bra att skönhetsbranschen fasar ur de få som finns kvar! Berätta lite mer om vilka dåliga ingredienslistor L’Oréal är ökända för! Jag känner inte till dem, L’Oréal är såvitt jag vet tvärtom ett av de skönhetsföretag som gör mest för människa och planet. Jag förstår inte vilka mikropartiklar du syftar på. Och menar du verkligen att alla silikoner som finns i skönhetsprodukter lagras i människokroppen?

Josefin Strang

Mest lästa

0
Dela med dig av dina tankar!x
()
x