//Annonssamarbete// ”Kalendrar är en jättemysig grej”

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Det började med att Tanja Bruun ville ge sin lillasyster ett mysigt barndomsminne. Det slutade med 300 000 kalendrar i 60 länder.
”Vem vill inte ha en överraskning varje dag?” säger kvinnan som uppfann The Body Shops julkalender.

”Julkalendrar är något från min barndom som jag kommer ihåg”, säger Tanja Bruun.

 

”Det började med att jag gjorde paketkalendrar till min lillasyster. Det gjorde jag i flera år. Det var ett sätt för mig att göra något mysigt för henne när jag inte själv kunde vara på plats.”

Tanjas lillasyster var tolv år yngre och med storasyster på annan ort var det fint att få dela den varma julkänslan som kalendrar och det spännande paketöppnandet skapar. I den delen av Danmark där Tanja är uppvuxen finns nämligen en kalenderliknande tradition: barn lägger en toffel i fönstret varje kväll från 1:a till 24:e december och varje morgon ligger en julklapp i den.

”Julkalendrar är något från min barndom som jag kommer ihåg. Min syster fick inte med sig traditionen, eftersom familjen då hade flyttat, så jag ville att hon skulle få uppleva det jag upplevde.”

I ett av de tjugofyra paketen låg en produkt från The Body Shop, där Tanja jobbade som butikssäljare. Och på något sätt såddes ett frö till en idé ur systergemenskapen; Tanja tog med sig paketkalenderkonceptet till jobbet. I slutet av november 2000 slog hon in 24 The Body Shop-produkter, bland annat schampo, balsam och shower gel, i fint julpapper och hängde upp på ett hampasnöre i butiken.

”Jag la tid på att få paketen estetiskt tilltalande”, minns Tanja.

Läs också:  Julkalendern - Lucka 21-25

Det tog inte lång tid innan en kund uppmärksammade nedräkningspresenterna, där de dinglade från butikens tak. Tanja hade gått hem för dagen när en kollega ringde och berättade att paketsnöret var sålt.

”Vi var jättejättestolta över att ha sålt en kalender! Det är ett stort sälj!”

Med tanke på kunden hos The Body Shop vanligtvis sällan går hem med fler än fem saker så var det en försäljares dröm att sälja 24 produkter på ett bräde. Nästa dag gjorde Tanja två kalendrar till: ett visningsexemplar och en för försäljning. Även dessa såldes. Och så hade en tradition fötts.

”Ett år målade jag nummer på alla klädnypor som paketen satt fast med, ett annat år slog jag in alla paket i olikfärgade silkespapper. Sedan började kunderna be om skräddarsydda kalendrar!”

Succén var ett faktum. Redan andra året hade konceptet spridit sig så att anställda på fler danska butiker fick svettas sig igenom 24 paketinslagningar i slutet av november.

Tanja avancerade från butikssäljare till butikschef och sedan blev hon även distriktschef. 2004 styrde hon kalenderförfarandet över hela Danmark och tog fram den första enhetliga kalendern, där alla 1000 exemplar såg likadana ut.

”Då var jag också jättejättestolt! Jag fick ta fram förpackningen och en meny över innehållet. Det tyckte jag var coolt!”

Den första storskaliga The Body Shop-kalendern såg ut som en påse – och det var fortfarande butikspersonalen som, utifrån Tanjas meny, fick fylla den med de 24 förutbestämda gåvorna. Idén med att öppna luckor kom först 2009 och kom från en chokladkalender.

Läs också:  Julkalendern - Lucka 4

”Det var ett stort steg! Jag tänkte att vi kanske hade rört oss bort från det mysiga när vi tog bort känslan med paket i en påse. Men det var visst bara jag som tänkte så, för försäljningen ökade när det fanns luckor att öppna!” säger kvinnan som idag har titeln Head of Brands & Activism och fortfarande är med som kreativ rådgivare i utvecklingsprocessen.

Då hade kalendern utvandrat till 59 andra länder, bland annat Sverige, och fenomenet fortsatte att växa. Mellan 2014 och 2020 fördubblades antalet sålda kalendrar i Sverige. I år förväntas vi köpa 44 000 stycken här, medan den globala siffran är beräknad att landa på 300 000. Mest eftertraktad och absolut lyxigast är nyheten Exclusive Advent Calendar, som med sina 44 fullsize-produkter förväntas att sälja slut på två veckor.

”Exclusive Advent Calendar är en kalender för någon som vill lyxa till det och unna sig själv något”, säger Tanja. ”Du kan fylla hela ditt badrumsskåp med innehållet från den!”

Nyheten Exclusive Advent Calendar innehåller totalt 44 fullsize-produkter. Fyll ditt badrumsskåp samtidigt som du får en överraskning varje dag!

 

Man skulle kunna tro att Tanja, efter att ha skapat och sålt beautykalendrar hos The Body Shop i 21 år, skulle ha tröttnat på luckor och presenter. Men inget kunde vara längre från sanningen:

”Det är en jättemysig grej! Oavsett ålder så är julen en tid när man tänker på sin barndom och man längtar efter det oförstörda. Julen är också en tid för överraskningar och här kan du köpa något till dig själv som verkligen är en överraskning – en överraskning varje dag! Vem vill inte ha det?”

4.8 4 röster
Betyg på inlägget
1 Kommentar
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johanna

Helt sjukt kalender, vem behöver så mycket?

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x