Schampokakor – hiss, diss eller mitt emellan?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Schampokakor (alltså, schampo i fast form) låter ju jättesmart. Varför? Jo, när allt vatten har eliminerats återstår ju bara en kompakt liten kaka som tar noll plats, behöver mycket lite emballage och är lätt att frakta  jämfört med schampo i flaska.

schampokakor

Olivtvål från Aleppo, Garnier Response Solid Shampoo, Lush Schampokaka och Odacité Soap Free Shampoo Bar. 

Jamendåså. Nej, men vad säger håret om schampokakor?

Jag har testat, testat och testat allt från fast schampo till olivtvål. Kanske skulle håret trivas bättre med vissa tvålar? Jag levde på hoppet.

Ja, det är jättesmart att inte frakta vatten men väldigt osmart när det krävs överdrivna mängder kranvatten (och tid) för att löddra upp schampokakan. Håret måste dessutom vara helt genomblött, annars kan du inte fördela ut löddret någorlunda jämnt. Visst, det går att gnugga den jämra kakan över längder och hårbotten, men det tråkiga dragandet är noll behagligt. 

Vattenåtgången ökar många procent om du vill få fart på schampokakan, jämfört med de 250 ml som finns i mitt flytande favoritschampo. 

OLIVTVÅL är perfekt för händer, kropp och fintvätt 30°, men som schampo? Jodå, vänner håller hårbottenklådan borta med olivtvål (obs! 40% lagerbärsolja är ett måste, det gör tvålen så suveränt vårdande). Vissa testare tycker också att olivtvål ger så fin volym – men mitt hår reagerar med att imitera en syntetisk fårskinnsfäll. Ja, du fattar succén.

Läs också:  7 sorters schampokakor, och vad jag tycker om dem.

Wellas schampotvål är prisvärd, men tja – lika meckig att använda som dyrare varianter. Nej tack.
We/Do Shampoo Bar, 149 kr/80 g.

Lush har många kakvarianter, inklusive balsamkaka (väldigt nödvändigt, faktiskt). På plussidan; de säljer praktiska metallaskar att förvara tvålarna i.
Lush Jasmine Shampokaka, 125 kr/55 g.

Odacité-schampotvålen dofta ljuvligt och andas lyx, men har samma nackdelar som kusinerna.
Odacité Soap Free Shampoo Bar, 350 kr/105 g.

Schampokakor gör rent, och vem bidra till ett plastberg? Men jag har inte  1/ ha all tid i världen för hårtvätt  2/ gillar inte den överdrivet stora vattenförbrukningen och  3/ avskyr tvåkoppar med en halkig, halvblöt tvål i badrummet.

Och det där med balsam? Det finns förståsbalsamkakakor, men uppriktigt sagt! Nej, nej, nej! Det är faktiskt 2021 nu. 

TANTEN TYCKER: Diss!

Jag komposterar, odlar grönsaker, bär egen kasse till affärn och lagar favoritkläderna. OCH vill att mitt schampo både ska rengöra och ge fukt, glans och smidighet – allt det som ingen schampokaka lyckats leverera.

+  Kompakta, lätta att frakta, minimalt emballage att slänga.
–   Kräver massor av vatten, ger inte samma kosmetiska eller vårdande egenskaper som konventionell hårvård.

4.8 9 röster
Betyg på inlägget
2 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ilva

Jag gillar faktiskt Lushs shampookakor, tycker de löddrar bra och snabbt fast jag tvättar iofs håret separat och inte i duschen och det kanske gör det enklare och med mindre vattenspill.

Linnéa Öst
Beauty med krut i.

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x