Favorit i repris: Sanningen om mikropärlor av plast i skönhetsprodukter

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna


Plastmikropärlor i skönhetsprodukter ska förbjudas i USA, på initiativ av Barack Obama. I oktober 2015 förbjöd vissa områden i New York på eget initiativ dessa partiklar medan Kalifornien har tagit ett beslut att förbjuda dem från 2020.

Mikropärlorna används i ansikts- och kroppsskrubbar. Det är oklart om mikroplaster från våra skönhetsprodukter fastnar i de svenska reningsverken eller sköljs ut i naturen och förstör den marina miljön. Det finns i alla fall skadliga plaster i den marina miljön. Och då mikroplaster är helt onödiga i skönhetsprodukter och dessutom relativt enkla att ta bort är det väldigt bra att de förbjuds. 

Med det sagt är det några grejer behöver vi lite perspektiv så att vi inte tror att mikropärlor av plast i skönhetsprodukter utgör en stor miljöbov och att världen nu är på väg mot sin frälsning.

Mikropärlor av plast är mjuka och sköna och runda. Andra skrubbpartiklar, exempelvis av nötskal, kan vara hårda och oregelbundna. Då kan de skada huden. Kvinnors ansiktshud är exempelvis faktiskt sällan betjänt av att skrubbas, då den oftare blir irriterad än ren.

Plast i skönhetsprodukter utgör en försvinnande liten del av plasten i den marina miljön. Troligen under en procent. 20-40 procent (beroende på vem du frågar) av plasten kommer från sjöfart exempelvis när den som semesterseglar kastar plast överbord, tågvirke släpper ifrån sig partiklar och kasserad utrustning från fiskefartyg lämnas kvar i havet.

Den största delen av den övriga plasten består av fibrer från kläder som släpper under tvättmaskinstvätt. Främst fleece.

En annan källa till stor del av plasten är däck och plastpellets (råmaterial till världens alla platsprodukter).

Den enstaka procenten av den plast som kommer från skönhetsprodukter är illa nog. Därför har europeiska branschorganisationen Cosmetics Europe bestämt att alla deras medlemmar ska ha fasat ut sina mikroplaster senast 2020. Sverige är vassare, här ska medlemmarna i Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet ha fasat ut mikropärlor redan 2017. Det innebär förstås att de flesta redan har gjort det. Idag är det svårt att hitta skrubbar med plastkorn i.

Vad kan du göra för att minska plasten i den marina miljön?


Vill du läsa mer så har Naturskyddsföreningen en rapport som heter ”Marint skräp” som du kan läsa. Cosmetics Europes rekommendation hittar du här.

Det här blogginlägget är redan publicerat på min gamla blogg, som du tyvärr inte kan läsa då den inte ännu är överflyttad till vår nya plattform. Därför lägger jag upp inlägget igen, med anledning av att Greenpeace i veckan shejmat beautyvarumärken som fortfarande internationellt använder mikropärlor av plast. Det är klart att mikropärlorna ska bort men det finns ingen anledning till panik då det alltså är ytterst få produkter i Europa och framför allt inom Sverige som innehåller dem. Det finns också politiska partier som försöker göra stora poänger av utlovade förbud mot plastpärlor i kosmetika – helt poänglösa löften, alltså, eftersom avvecklingen redan är på god väg. Jag var själv nyligen inbjuden som gäst till en sådan partipolitisk sammankomst men avböjde inbjudan då jag tycker politik ska ägna sig åt viktigare saker än att slå in öppna dörrar. 

In English: It is a good thing that plastic micro beads are being banned in beauty products but in order to hept the marine environment you have to stop washing fleece and driving cars, too.

0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa