Bye bye, darling Fenty What It Dew, nu får du gå

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Så trist att naglefara ansiktsmisten Fenty What It Dew?! och upptäcka att, precis som det kan vara i vanliga livet, den den superhärliga godingen inte är fullt så härlig på insidan. 

Fenty What It Dew
Superskön återfuktare, tveksamt innehåll.

 

Jag föll som en fura för Fenty What It Dew härom dagen. Ja, jag älskar daggdroppsfriska ansiktssprejer där magiskt finfördeladet fuktmoln får min hud att stilla sucka ”aaaaw, mmm, åååh”. Sprejen ÄR också precis så härlig som i blogginlägget.

Det är inte fullt så härligt att lusläsa inci (alltså, ingredienslistan) och inse: mitt förförda jag missar helt och hållet att cykliska silikonet cyklopentasiloxane ligger som nummer två av 26 deklarerade ingredienser. 

Så här är det med cyklopentasiloxane: det är en ingrediens som ger skönhetsprodukter den där ljuvligt lena känslan som både hud och hår uppskattar. En av mina hårbästisar är har varit Sebastian Dark Oil med maaaassor av ”ja-du-vet”. Det alla inte vet att cyklopentasiloxane är ifrågasatt som ingrediens, eftersom den är riktigt svår för naturen att bryta ner. 

Jag ringer pronto till Toxintelligence och Pär Svanberg, kemisten som pratar så vanliga mänscher förstår. Pär berättar att vi sedan 31 januari 2020 har en ny EU-förordning som förbjuder mer än 0.1% cyklopentasiloxane i ”rinse off”-produkter (exempelvis hårbalsam och duschkrämer). 

Det är ju högst troligt att Fenty What It Dew innehåller betydlig mer än 0,1% (där finns vatten, cyklopentasiloxane, dimethicone följt av ytterligare 23 ingredienser…). Ansiktsmister sköljer vi förvisso inte av, men många miljövänner avstår ändå. 

Läs också:  Linda Hallberg, Annica Joensuu, Amir Akrouti och andra beautyfantaster du kan lyssna på i Daisy Beautys podcast "Daisy Beautys söndagsmask"

NOTERA 1: Det är tillåtet med höga halter av den här ifrågasatta ingrediensen i ansiktsprodukter, och Fenty säkert har råkoll på reglerna. Pärs kvalificerade gissning är ändå att det inom överskådlig framtid kommer en begränsning på 0,1% cyklopentasiloxane i stay on-produkter.

”En begränsning till 0,1% är i praktiken samma sak som ett förbud.”
Pär Svahnberg 

Det är inte enbart ekoföretag som letar ersättare till cyklopentasiloxane, vi ser att samma arbete även pågår hos medvetna ”klassiska skönhetsföretag”. Lösningen båda kommer fram till är en mix av lätta oljor som ger produkter den där eftertraktade lätta och lena känslan. 

Långa ingredienslistor är inte nödvändigtvis dåliga för miljön – men du som är nyfiken på vad sprejen innehåller hittar allt här:
Aqua/Water/Eau, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Propanediol, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Alcohol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Ppg-26-Buteth-26, Parfum/Fragrance, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Disodium Edta, Butylene Glycol, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower/Leaf Extract, Centaurea Cyanus Flower Extract, Hyacinthus Orientalis (Hyacinth) Extract, Salvia Sclarea (Clary) Extract, Borago Officinalis Extract, 1,2-Hexanediol, Tocopherol, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Linalool, Limonene.

 

0 Kommentarer
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Linnéa Öst
Beauty med krut i.

Mest lästa