10 saker du inte visste om olja i kosmetika 

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Ansiktsolja, hårolja, kroppsolja, eterisk olja… Olja är en trendingrediens inom skönhetsvärlden! Därför reder jag ut det här med fördelar, användningsområden och risker. 

Riktiga godbitar! Lumene Sisu Facial Oil, 379 kr/30 ml. Sex växtoljor, triglycerider och squalane. pH formula SOS Rescue Oil, 698 kr/30 ml, har en växtolja först på femte plats bland ingredienserna.


Vi har under flera år sett ett ökat intresse för kosmetika som påminner om maten i våra kylskåp. Som en del av trenden lanseras många beautyprodukter som är eller innehåller olja. Men det är skillnad på olja och olja… Visste du exempelvis det här?

  1. En ansiktsolja används vanligtvis innan eller blandat med ansiktskräm. Men den som vill lägga oljan på exempelvis kindben för lyster kan med fördel lägga oljan ovanpå sin hudvård, ja till och med ovanpå makeup, för gloweffekt.
  2. En ren olja ska inte användas ensam på huden. Ofta har oljemolekyler svårt att ta sig in i huden, eftersom molekylerna är för stora. De behöver hänga på andra ingredienser med mindre molekyler, så kallade ”transportörer”, för att komma in i överhuden. Vatten kan vara en transportör.
  3. En ansiktsolja som innehåller mer än oljor, exempelvis även triglycerider, kan användas på egen hand. Den passar bäst på sommaren och på yngre hy. En mogen hud behöver nästan alltid fler hudvårdsprodukter i vårt torra svenska klimat. Om du däremot är äldre och befinner dig i klimat med hög luftfuktighet kan enbart olja räcka även för dig.
  4. En del oljor kan ta sig in i överhuden tack vare små molekyler, till exempel sojabönsolja. Dessa brukar ofta utgöra en stor del av det som kallas ”torroljor” (dry oil) just för att de försvinner in i huden så snabbt att du aldrig känner dig oljig eller kladdig.
  5. Mandelolja är en utmärkt olja för torr hud. Använd den främst på kroppen men också i ansiktet om du är äldre och väldigt torr.
  6. Oljor med stora molekyler kan användas till annat än huden. Exempelvis olivolja och dess stora molekyler gör ingen större nytta i ansiktet eller på kroppen, däremot kan de minska friss hos väldigt lockiga och torra grövre hår, som afrohår.
  7. De bästa oljorna behöver inte vara oljor. Peter Thomas Roth Oilless Oil är ett fantastiskt ansiktsserum som ser ut och används som en ansiktsolja och består av ren squalane (favoritingrediens!). Likaså Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate, som främst innehåller triglycerider och squalane men även nio olika växtoljor. Först det senaste året har Kiehl’s hängt på trenden och kallar sitt koncentrat för ”Facial Oil” i produktbeskrivningen på sin hemsida.
  8. Håroljor är sällan oljor. Inom håroljorna är de flesta och bästa ”håroljorna” i själva verket silikonblandningar. Det finns ett fåtal silikoner vars säkerhet det finns frågetecken kring när de används på stora ytor eller andas in, så undvik ”håroljor” i sprejform om de innehåller cyklopentasiloxande, cyklohexasiloxane, cyklotetrasiloxane eller cyklomethicone. I övrigt behöver du inte hetsa upp dig: majoriteten av silikoner som använda i kosmetika är säkra att använda.
  9. Eteriska oljor är oftare allergena än andra konserveringsmedel som exempelvis parabener och phenoxyetanol. En del ingredienser i essentiella oljor, som geraniol, linalool och limonene, är så allergena att de måste deklareras tydligt på en ingrediensförteckning. Eteriska oljor används inte bara som konserveringsmedel, främst används de som doftgivare. Exempelvis geraniol används ofta gör att ge en viss typ av rosdoft.
  10. Den senaste oljetrenden inom beauty är kallpressade oljor, vilket ibland medför att tillverkaren kallar hudvården ”raw”. Trenden kommer från livsmedelsbranschen; raw food är mat som inte upphettats och därmed behåller vissa ingredienser med för hälsan positiva egenskaper*. Inom kost finns stöd för att kallpressade oljor har andra egenskaper än oljor utvunna på andra sätt, egenskaper som kan ha vissa hälsofördelar. Inga motsvarande rön finns inom kosmetiken.
Läs också:  Pure Glow Oil - recension

 

Har du tips på några fantastiska oljor eller oljeblandingar som gör livet lättare eller dig snyggare? Tipsa gärna!

*Andra ingredienser i vår kost behöver hettas upp för att ha bättre påverkan på vår hälsa.

 

In English: 10 facts about oils in cosmetic products.

5 1 röst
Betyg på inlägget
26 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer

[…] of badass, Kicki Norman of Daisy Beauty wrote this clear-cut and informative post on oils in skincare. It’s in Swedish, but well worth the google translate […]

Saffron

Jag vill lägga armarna om detta inlägg och trycka det mot min barm <3

Karin

Sådana här inlägg är LIVET!! Måste läsa på mer om squalene känner jag, låter amaze. Vore fantastiskt med ett liknande inlägg om tricykliska silikoner, vet ju att Apoteket bannat dem men de finns ju tyvärr också i ca alla bassminkprodukter som inte får mig att se skit ut i ansiktet. Suck.

Liselotte

Bra inlägg, trots kvällstidningsdoftande rubrik 😉
(vi fellow-ingrediensnördar ”visste” nog redan det mesta – i den mån man kan veta saker överhuvudtaget…)

Uppskattar sammanfattande listor som dessa, i alla fall när de som i dina fall baseras på (i nuläget) tillgänglig fakta. Gå-tillbaka-till-länk-när-det-behövs, helt enkelt.

Anna Folkesson

Riktigt bra info för en nybörjare som mig!

Elisabet

Om en vill använda en ren olja utan tillsatser i ansiktet, är det bra att satsa på mandelolja, eller finns det andra med tillräckligt små molekyler som är någorlunda lätta att hitta? Jättebra inlägg! 🙂

Elisabet

Mest på grund av att jag har provat massa krämer och tycker att jag är torr jämt ändå (och orkar inte riktigt med flera olika saker) + att min mormor bara har använt olja i sitt liv och vid 85 år så ser hennes hy fortfarande fin ut.

Lisa

Hej! Jag undrar vad du menar med att vatten kan vara transportör för olja? Vad det innebär rent kemiskt liksom, eftersom att vatten och fett inte löser sig med varann.

Johanna

Hej! Jag brukar använda ekologisk kallpressad mandelolja som nattkräm i ansiktet! Borde jag använda en kräm över oxå?? Tack för fin (och lärorik) blogg!

Johanna

Aurelia, Cell Repair Night Oil! Gillas starkt. Lugnar huden och man vaknar upp med återfuktad och fin hud.

Johanna

Hej igen! Jag måste erkänna att jag helt hade missat den fliken här på daisybeauty.com. Vet inte hur jag lyckats med det, eftersom jag är på hemsidan regelbundet. Ska genast kolla igenom 🙂 Vilka är det som skriver recensionerna om jag får fråga? Ni bloggare eller andra på tidningen?

Amanda Hellberg

Jag föll för Bio-Oil när jag var gravid x 2 och använde flitigt på torson. Ser att den marknadsförs nu igen med hjälp av diverse ’influencers’ (tex Ditte Svanfeldt). Jag slapp bristningar, men en vet ju inte vad det beror på egentligen.

Karin

Bio oil innehåller även retinoiden retinyl palmitat, dock måste det vara väldigt lite då man ändå rekommenderar det till gravida. Men det skulle kunna vara något som ger huden en extra boost och minskar risken för bristningar!

MonasUniversum

Sjukt intressant inlägg!

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x