Senaste inläggen

Recension - Van Cleef & Arpels Extraordinaire Orchidée Vanille

Sea salted caramel, bild från The comfort of Cooking

Den här recensionen är efterfrågad och trots att det är kul ger det mig också en smula prestationsångest. Jag har nämligen upptäckt att jag inte är särskilt duktig på att göra någon djupare analys av vaniljdofter. Kanske beror det på att vanilj är ett doftämne som jag aldrig nördat ner mig i? Som basnot är ju vaniljen vanligt förekommande och jag brukar uppskatta den i såväl florientaler som rena orientaliska parfymer. Som fristående huvudnot däremot är min erfarenhet helt enkelt något begränsad. De mer exklusiva vaniljparfymer jag testat och som jag jämför dagens doft med är främst Indult Tihota, Guerlain Spiriteuse Double Vanille och L'Artisan Havanna Vanille.

I det sällskapet står sig Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Orchidée Vanille utmärkt! Det är ingen tvekan om att ingredienserna är av högsta klass (något som förövrigt gäller hela linjen av Collection Extraordinaire-parfymer). Doftnoterna som anges är mandarin, litchi, bittermandel, mörk choklad, Bulgarisk ros, viol, vaniljstång, cederträ, tonka och vit mysk.

Som vaniljdoft är Orchidée Vanille varken rökigt träig, berusad av russin i sprit eller infantilt sockervaddssöt. Istället får doften mig att tänka på en lent gräddig och nötigt salt vaniljfudge. Nötigheten liknar den som uppstår när man bryner smör och det är den aspekten av Orchidée Vanille som jag uppskattar mest. Faktum är att en av Orchidée Vanilles mest framträdande (och tilldragande) egenskaper är att den lyckas få vaniljfudge att dofta fantastiskt chict. Även om min vaniljfrämmande näsa inte lyckas urskilja vare sig rosen, violen eller bittermandeln som skall finnas där verkar de ändå bidra till att förfina hela doftintrycket. Tonkabönans rökighet och cederns strävhet går däremot att känna igen i basnoterna.

Doftutvecklingen är inte särskilt häpnadsväckande: vaniljfudge till frukost, lunch och middag skulle jag säga. För många låter det kanske som en kaloritung diet men för die hard-fans av den här sortens parfymeri måste Orchidée Vanille framstå som ren perfektion.

Den sista aspekten att ta hänsyn till är om Orchidée Vanille är värd sitt pris. Förpackning, flakong och råvarorna är givet lyxiga som sig bör när det gäller ett märke som Van Cleef & Arpels. Personligen hade jag nog haft svårt att motivera mig att lägga nästan 1400kr på en vaniljparfym trots att den är välgjord och lite av en karlmagnet (TRE komplimanger på tre dagar). För dig som älskar vanilj och dessutom använder upp en parfym innan du köper en ny - vaniljnirvana finns och säljs exklusivt på NK i Stockholm.


Kommentera inlägget Kommentera inlägget

AnnaKaize

Nu har du lyckats med att dels få mig att bli oerhört nyfiken på denna doft (får ta o pallra mig till Hufvudstaden och sniffa lite på den) och dels att bli fånigt sugen på Lonkakolor. Inte för att doften kanske påminner om just dessa kolor, men bilden gör det. Mumme mig! emoticon


Skickat 2012-03-23 19:53.

Svara på denna kommentar Svara på denna kommentar
Viola, Killer Colours
http://rodeo.net/killercolours/

Jag önskar verkligen att denna doftade annat än vanillinsocker på mig. Buhu!


Skickat 2012-03-23 20:31.

Svara på denna kommentar Svara på denna kommentar
Lotta

Finns väl på NK i Göteborg också om jag inte sett helt fel!


Skickat 2012-03-23 22:34.

Svara på denna kommentar Svara på denna kommentar
Sanna

Jag är ingen parfymexpert, däremot vaniljfan av stora mått och jag älskar denna i all sin enkelhet. Tycker det känns som en klockren vaniljdoft för vår/sommar vilket jag tycker annars är svårt att hitta. Tyvärr är jag inte en person som använder upp innan jag köpt nytt så för mig är jättesorleken på flaskan ett minus... Halva storleken för halva priset så hade jag slagit till direkt.


Skickat 2012-03-24 18:35.

Svara på denna kommentar Svara på denna kommentar
Anja

PÅ tal om NK i Göteborg, dom har fått in Bond No 9 där nu!


Skickat 2012-03-24 19:23.

Svara på denna kommentar Svara på denna kommentar

Senaste bloggarna

Beauty by K Testar det mesta - på sig själv
Frida Selkirk Nagelterapeutens lack, trender och trick
Kicki Norman Chefredaktören om foundationtester och beautyshopping
Little Miss Consumer Hon kan aldrig ha för många läppstift